Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Na Grécko a Taliansko opäť útočili výbušninami

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ATÉNY/RÍM - Grécka polícia dnes zneškodnila list s výbušninou zaslaný zrejme z Talianska riaditeľovi aténskej väznice Korydallos. Ďalšia zásielka s výbušninou dorazila do severného Talianska, ktorej explózia ťažko zranila jednu osobu.

Talianske médiá oznámili, že explózia nastala v kasárňach v Livorne. Balíček explodoval v rukách vojaka, ktorý ho otváral. Zranený bol prevezený do nemocnice, kde mu amputovali niekoľko prstov, a hrozí, že príde aj o jedno oko.

Balíček s výbušninou zaslaný riaditeľovi aténskej väznice Korydallos, kde sú súdení údajní príslušníci anarchistickej skupiny, nikoho nezranil. Výbušnina bola včas zistená pomocou detektora vo väznici. Ako odosielateľ bol na liste uvedený EUROFOR, veliteľstvo európskych jednotiek rýchleho zásahu v oblasti Stredomoria v talianskej Florencii.

Grécka anarchistická skupina Konšpirácia ohňových buniek sa prihlásila k sérii dopisových bômb zaslaných vlani v novembri zahraničným veľvyslanectvom v Grécku a európskym štátnikom. Niekoľko jej údajných príslušníkov je teraz súdených práve vo väznici Korydallos.

V decembri boli adresované tri balíky s výbušninou veľvyslanectvám Grécka, Švajčiarska a Čile v Ríme. Dve osoby boli zranené. K ich zaslaniu sa prihlásila grécka skupina Neformálna anarchistická federácia, ktorá tak údajne chcela prejaviť solidaritu s Lambrosom Funtasom, údajným členom gréckej extrémistické skupiny Revolučný boj, ktorý bol vlani v marci zastrelený pri strete s políciou v Aténach.

Vlani počet útokov extrémne ľavicových a anarchistických skupín v Európskej únii vzrástol podľa údajov Europolu o 43 percent, najmä v Taliansku, Grécku a Španielsku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu