Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Gréci údajne zadržali výbušninu určenú Sarkozymu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ATÉNY - Grécka polícia dnes zadržala balíček s výbušninou adresovaný údajne francúzskemu prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu. Iný balíček dnes explodoval v Aténach v zasielateľskej firme a ľahko zranil jednu pracovníčku.

V ďalšej zasielateľskej firme policajní experti zneškodnili iný balíček s výbušninou. Podľa tlačových agentúr polícia už v tejto veci zatkla dve podozrivé osoby. "Jedna z výbušnín, ktorú u seba podozriví mali, bola adresovaná prezidentovi francúzskej republiky Nicolasovi Sarkozymu. Polícia sa domnieva, že iniciátori nie sú napojení na al-Kajdu. Vec je však ďalej predmetom vyšetrovania," uviedol podľa hovorca polície.

Dodal, že ďalšie zásielky boli určené pre veľvyslanectvo Belgicka, Holandska a Mexika. Podľa policajného oznámenia mal jeden z podozrivých nepriestrelnú vestu a bol vyzbrojený pištoľou. Druhý niesol balík podobný tomu, ktorý explodoval. Polícia ich podozrieva, že patria k miestnemu anarchistickému či extrémne ľavicovému hnutiu. Tento rok v júni explodoval balíček určený ministrovi Michalisovi Chrysochoidisovi, ktorý mal vtedy na starosti políciu, v predsieni jeho ministerskej kancelárie a usmrtil šéfa jeho ochranky.

V Grécku podobné útoky páchajú anarchistické či extrémne ľavicové organizácie. Za najnebezpečnejšiu extrémistickú skupinu v Grécku je zatiaľ považovaný Revolučný boj (EA), ktorý sa prihlásil k prvému atentátu v roku 2003. EA sa podľa expertov považuje za nástupcu teroristického Hnutia 17. novembra, ktoré grécka polícia rozbila v roku 2002. Skupina EA sa od roku 2003 prihlásila k 15 atentátom. Zatiaľ nikoho nezabila, ale priznala sa k streľbe na bezpečnostné sily z vlaňajšieho januára, pri ktorej utrpel ťažké zranenie jeden policajt.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu