Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Podvodníci vrátili do obehu vyradené mince za 20 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Štvrtkové vydanie nemeckého denníka Bild informuje o "azda najväčšom škandále s mincami od zavedenia eura", do ktorého sú údajne zapletení pracovníci tamojšej centrálnej banky ako aj personál vlajkových aerolínií Lufthansa.

Polícia podľa neho v skorých ranných hodinách prehľadala viacero bytov a kancelárií v regióne Rýn-Mohan, kde zadržala šesť podozrivých.

Zásah bol vyvrcholením niekoľko mesiacov trvajúceho vyšetrovania, ktorého predmetom boli poškodené či nadmerne opotrebované jedno- a dvojeurové mince vyradené z obehu. Ich likvidáciu Nemecká spolková banka zabezpečovala oddelením strednej časti od vonkajšej obruče vyhotovenej z iného kovu a takto získaný materiál predávala ako kovový odpad. Víťazom dražby však bola organizovaná skupina, ktorá tony zdanlivo zničených euromincí prevážala do Číny, kde ich nechávala opäť poskladať. Podvodníci si potom najímali pracovníkov leteckých spoločností, aby peniaze prepašovali naspäť do Nemecka a vymenili v spolkovej banke za bankovky. Páchatelia zrejme mali komplicov aj medzi zamestnancami banky, od ktorých dostávali "rozhodujúce tipy".

Hodnota jednotlivých zásielok z Číny nepresahovala 10-tisíc eur a nepodliehali tak precleniu. Jedna z letušiek však začiatkom roka 2010 upútala pozornosť colníkov, keď na letisku zápasila s očividne ťažkou batožinou, v ktorej mala ukryté tisíce euromincí. Podľa článku vyšetrovanie vedie policajný odbor pre boj s organizovaným zločinom, ktorý eviduje najmenej 25 podozrivých. Celkové škody sa odhadujú na najmenej 20 miliónov eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu