Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

LÍBYA NATO preberá velenie nad vojenskou operáciou

Kaddáfího jednotky obsadili mesto Misuráta
Kaddáfího jednotky obsadili mesto Misuráta

Aktualizované

TRIPOLIS - 22:49 Nálety medzinárodnej koalície proti oddielom líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího priniesli cez víkend obrat na pozemnom bojisku. Povstalecké sily zahnané Kaddáfího armádou na východ začali čoraz rýchlejšie znovu postupovať na západ.

20:49 Severoatlantická aliancia preberá velenie nad všetkými spojeneckými vojenskými operáciami v Líbyi. V nedeľu sa na tom zhodli veľvyslanci členských krajín NATO na stretnutí v Bruseli. "NATO sa dnes dohodlo na implementácii všetkých bodov rezolúcie OSN číslo 1973, aby chránilo civilistov a obývané oblasti, ktorým hrozí útok zo strany jednotiek Kaddáfího režimu," povedal nemenovaný diplomat z aliancie. "NATO zostáva nestranné. Cieľom je zastaviť hrozbu pre civilné obyvateľstvo v súlade s rezolúciou OSN," povedal ďalší diplomat.

18:45 Boje medzi líbyjskými vzbúrencami a silami lojálnymi Muammarovi Kaddáfímu dnes vypukli aj v centre mesta Misuráta. Tlačovú agentúru Reuters o tom informoval očitý svedok. V meste bolo počuť streľbu z tankov, mínometov a ľahkých zbraní. V sobotu podľa jeho slov snajper zabil v Misuráte jedného človeka. Misuráta, tretie najväčšie mesto krajiny, je podľa vzbúrencov bránou k Tripolisu.

17:30 Nálety medzinárodnej koalície proti oddielom Muammara Kaddáfího priniesli cez víkend obrat na pozemnom bojisku. Povstalecké sily zahnané Kaddáfího armádou na východ sa vzchopili a začali čoraz rýchlejšie znovu postupovať na západ.

17:04 Do Líbye v nedeľu vyplával turecký trajekt, ktorý odvezie zranených z mesta Misráta na ošetrenie do Turecka. Loď vezie dva zdravotnícke tímy, dve sanitky a dve tony liekov a zdravotníckych potrieb. Oznámil to úrad tureckej vlády. Vicepremiér Cemil Cicek ešte v sobotu povedal, že Turecko odvezie na ošetrenie asi 450 zranených Líbyjčanov.

15:59 Spojené štáty dnes zopakovali, že ich cieľom nie je zvrhnutie líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Podľa amerického ministra obrany Roberta Gatesa je "akákoľvek zmena režimu komplikovaná". Americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová však vyhlásila, že sa v utorok bude v rámci osobitnej medzinárodnej konferencie v Londýne rokovať o tom, ako Kaddáfímu uľahčiť, aby sa moci vzdal.

15:49 Prvú loď s africkými utečencami, ktorá prišla z Líbye, zadržala v nedeľu talianska pobrežná stráž pri pobreží. Plavidlo s asi 300 imigrantmi prevažne z Eritrey a Etiópie vyplávalo z Tripolisu v noci zo štvrtka na piatok. Loď, ktorá naberala vodu a mala problémy s motorom, priviezli na ostrovček Linosa. Podľa pobrežnej stráže sú na ceste do Talianska aj ďalšie dve lode z Líbye.

12:59 Líbyjskí povstalci v nedeľu získali kontrolu na ropným mestom Ras Lanúf na východe krajiny. Informoval o tom korešpondent agentúry AFP. Mesto leží 370 kilometrov od povstaleckej bašty Bengází a 210 kilometrov od mesta Adždabíja, ktoré padlo do rúk povstalcov v sobotu, týždeň po začatí spojeneckých náletov proti armáde vodcu Muammara Kaddáfího.

12:09 Taliansky minister zahraničia Franco Frattini načrtol diplomatický plán na vyriešenie súčasnej krízy v Líbyi, ktorý zahŕňa aj možnosť exilu pre jej vodcu Muammara Kaddáfího. "Exil pre Kaddáfího je iná vec. Dokonca aj vo vnútri jeho režimu sú ľudia, ktorí pracujú na takomto riešení," vyhlásil Frattini.

11:04 Bojovníci z radov líbyjských vzbúrencov sa po vyhnaní síl verných Muammarovi Kaddáfímu zo strategického mesta Adžedábíja posunuli smerom na západ. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na správu televíznej stanice al-Džazíra. Spravodajca al-Džazíry uviedol, že povstalci dorazili k mestu Ukajlá, ktoré leží vyše 110 kilometrov západne od Adžedábíje a je posledným mestom na západnej ceste k dôležitému ropnému terminálu Rás Lánúf.

10:45 Spojenecké letectvo bombardovalo v sobotu večer ozbrojené sily líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího na východe krajiny. Cieľom útokov bol 400-kilometrový úsek cesty medzi mestami Adždabíja a Sirte. Informoval o tom hovorca Kaddáfího vlády Mússa Íbrahim, podľa ktorého nálety zabíjajú mnoho vojakov i civilistov.

00:41 Lietadlá západných spojencov zaútočili dnes v noci na stredolíbyjské mesto Sabha, informovala tamojšia televízia v nočnom spravodajstve. Oficiálna líbyjská správa sa odvoláva na vojenský zdroj. Podľa neho sa letecký úder sústredil na vojenské a civilné ciele v meste.

22:22 Francúzske stíhačky zničili dnes päť líbyjských bojových lietadiel a dve helikoptéry na leteckej základni v Misuráte. Informoval o tom hovorca francúzskych ozbrojených síl. Všetkých sedem strojov sa v čase ich zničenia nachádzalo na zemi. Líbyjskí vzbúrenci medzitým vyhlásili, že dobyli prístavné mesto Briga. Správu však zatiaľ nepotvrdili žiadne nezávislé zdroje.

18:36 Sily lojálne Muammarovi Kaddáfímu útočia zo západu a z východu na mesto Misuráta. Tlačovú agentúru Reuters o tom dnes telefonicky informoval jeden zo vzbúrencov. Zo západu postupujú po ceste vedúcej popri pobreží k mestu tanky a pozemné jednotky. Z východu ostreľujú mínometmi a delostrelectvom tamojší prístav a jeho okolie.

17:57 Líbyjskí povstalci obsadili ďalšie strategické mesto na východe krajiny. Po meste Adždabíja získali pod svoju kontrolu aj významný ropný terminál Brega. Povstalci sú podľa vlastných informácií v centre Bregy, ktorá leží asi 80 kilometrov od Adždabíje. Korešpondent AFP, ktorý je na mieste, tieto informácie potvrdil. Mesto s asi 10 000 obyvateľmi dobyli jednotky vodcu Muammara Kaddáfího 13. marca, no dnes sa úplne stiahli.

15:47 Spojenecká vojenská misia v Líbyi podľa amerického prezidenta Baracka Obamu zachránila tisíce ľudských životov, čo je jej hlavným cieľom. Obama je presvedčený, že spojenecká operácia je jasná, presne cielená a zároveň limitovaná. Zdôraznil tiež, že misia je úspešná a zastavila postup jednotiek Muammara Kaddáfího. Americký prezident obhajoval spojenecké letecké zásahy v Líbyi v sobotu v rozhlasovom príhovore v reakcii na kritiku zo strany zákonodarcov, že misiu Američanom nedostatočne zdôvodnil a vysvetlil.

14:46 Líbyjskí povstalci sú vďační spojeneckým silám za ich podporu, no pomoc zahraničia už viac nepotrebujú. V liste adresovanom francúzskemu prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu to uviedol povstalecký líder a šéf Dočasnej národnej rady Mahmúd Džibríl. List v sobotu zverejnil denník Le Figaro. Sarkozy bol jedným z iniciátorov zahraničného vojenského zásahu v Líbyi proti silám vodcu Muammara Kaddáfího.

12:48 Boje a spojenecké nálety pokračovali v Líbyi aj v noci na sobotu. Bojovalo sa pri hlavnom meste Tripolis, ropnom prístave Adždabíja ako aj pri západnom meste Misráta. Dôležité je víťazstvo povstalcov v meste Adždabíja, ktoré má strategický prístup k rope. Ide o prvé veľké víťazstvo, ktoré rebeli vybojovali v spolupráci so spojeneckými silami.

19:10 Velenie nad misiou NATO v Líbyi prevezme kanadský generál Charles Bouchard. Oznámil to kanadský minister obrany Peter MacKay. Generálporučík Bouchard pôsobí na veliteľstve spojeneckých síl NATO v talianskom Neapole. Nedávno bol zástupcom veliteľa Severoamerického veliteľstva protivzdušnej obrany.

18:51 Katarské lietadlá preleteli nad Líbyou a stali sa tak prvými strojmi arabskej krajiny, ktoré sa do operácií na podporu bezletovej zóny pod rezolúciou OSN zapojili. Informovali o tom v piatok letecké sily Kataru. Podľa ich údajov išlo o bližšie nešpecifikovaný počet lietadiel, ktoré majú v rámci medzinárodnej koalície dohliadať na bezletovú zónu uvalenú na sily líbyjského lídra Muammara Kaddáfího s cieľom chrániť civilistov.

16:20 Koalícia kontrolujúca bezletovú zónu nad Líbyou vypálila v priebehu 24 hodín 16 striel Tomahawk a uskutočnila 153 bojových letov. Zameriavala sa na delostrelectvo, mechanizované sily a veliteľskú a kontrolnú infraštruktúru Muammara Kaddáfího. Informovala o tom dnes predstaviteľka americkej armády.

14:05 Predseda Komisie Africkej únie (AÚ) Jean Ping dnes vyzval na prechodné obdobie v Líbyi, ktoré by viedlo k demokratickým voľbám. Zdôraznil pritom nevyhnutnosť politických reforiem v Líbyi a ašpirácie líbyjského ľudu označil za legitímne.Pinga uprednostňuje komplexné prechodné obdobie, ktoré by viedlo k demokratickým voľbám. K riešeniu je pritom potrebná dohoda medzinárodného spoločenstva.

13:48 Niet žiadneho potvrdeného dôkazu, že by si vzdušné zásahy medzinárodnej vojenskej koalície v Líbyi vyžiadali civilné obete. Vyhlásil to dnes britský minister zahraničných vecí William Hague. "Táto operácia robí to, čo bolo jej zamýšľaným cieľom - chrániť civilné obyvateľstvo Líbye a niet žiadneho potvrdeného dôkazu o obetiach, civilných obetiach, spôsobených koaličnými útokmi proti Kaddáfího režimu," uviedol Hague pre televíziu Sky Television.

12:20 Severoatlantická aliancia sa rozhodne "v priebehu nasledujúcich dní", aká bude jej úloha nad rámec kontroly dodržiavania bezletovej zóny nad Líbyou. Do 48 hodín by malo NATO prevziať aj kontrolu nad velením celej operácie, čím sa v praxi do úzadia postaví "koalícia ochotných".

11:29 Brazílsky plastický chirurg v piatok v rozhovore pre agentúru AP prehovoril o procedúrach, ktoré mal v minulosti vykonať na líbyjskom vodcovi Muammarovi Kaddáfím. Cieľom komplikovaných operácií malo byť jeho "omladenie", pretože kontroverzný líder údajne nechcel, aby sa na neho národ pozeral ako na starca. "Povedal mi, že v tom čase bol pri moci už 25 rokov a nechcel, aby sa na neho mladí Líbyjčania pozerali ako na starého muža," rozhovoril sa Liacyr Ribeiro o operácii, ktorá sa mala uskutočniť v roku 1995. "Odporučil som mu aj facelift, ale odmietol ho," spresnil brazílsky chirurg.

07:40 NATO preberá kontrolu nad dodržiavaním bezletovej zóny v líbyjskom vzdušnom priestore. Informoval o tom jej generálny tajomník Anders Fogh Rasmussen. Presum velenia nad operáciou spojencov už predtým oznámil turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu.

3:28 Do medzinárodnej vojenskej operácie proti silám líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího vysiela lietadlá ďalšia arabská krajina, a to Spojené arabské emiráty (SAE). Povedal to francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Upresnil, že SAE posilnia koalíciu o 12 vojenských lietadiel.

2:58 Európska únia opäť vyzvala líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, aby odstúpil. Kaddáfí musí okamžite odísť, aby sa jeho krajina čo najrýchlejšie dostala na cestu k demokracii, konštatuje sa v deklarácií, ktorú zverejnili v noci nadnes v Bruseli po skončení prvého rokovacieho dňa marcového zasadnutia Európskej rady.

23:27 Členské štáty NATO sa dohodli, že aliancia prevezme velenie v oblasti presadzovania bezletovej zóny v Líbyi, zriadenej na ochranu civilistov pred silami vernými vodca Muammara Kaddáfího. Pred novinármi v Bruseli to podľa agentúry Reuters vyhlásil generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

23:15 Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v krajnom prípade nevylučuje ani vojenský zásah v ďalších arabských krajinách, ktoré brutálne potláčajú protesty svojich občanov. "Každý vládca musí pochopiť, a predovšetkým arabskí vládcovia musia pochopiť, že reakcia medzinárodného spoločenstva a Európy bude od tejto chvíle vždy rovnaká," vyhlásil Sarkozy počas summitu EÚ na tlačovej konferencii v Bruseli.

22:21 Medzinárodná koalícia kontrolujúca bezletovú zónu nad Líbyou využíva "všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii", aby presvedčila Muammara Kaddáfího, nech zastaví bojové akcie a útoky na civilistov. Uviedol to americký viceadmirál Bill Gortney.

19:40 Severoatlantická aliancia prevezme v priebehu jedného alebo dvoch dní plné velenie nad operáciou v Líbyi. Informoval o tom turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu. Ako ďalej uviedol, dohodu sa podarilo dosiahnuť na telekonferencii s jeho rezortnými partnermi z USA, Francúzska a Británie.

15:20 Francúzska stíhačka zostrelila líbyjské vojenské lietadlo nad západným mestom Misráta. Líbyjské vládne lietadlo údajne porušilo bezletovej zónu, ktorú minulý týždeň zaviedla nad Líbyou Bezpečnostná rada OSN. Podľa televíznej stanice išlo o jednomotorové lietadlo typu Galeb. Informácia o zostrelení lietadla sa nedá nezávisle overiť.

12:53 Jednotky verné líbyjskému lídrovi Muammarovi Kaddáfímu sú stále v centre západného mesta Misráta a podľa miestnych obyvateľov obsadili aj jeho prístav. Letecké útoky spojencov údajne zničili Kaddáfího tanky rozmiestnené na predmestiach a v okolí Misráty, no stále zostávajú v centre mesta.

Kaddáfího pozemné sily vo štvrtok ostreľovali miestnu nemocnicu. Obyvateľov mesta ohrozujú aj ostreľovači rozmiestnení na strechách domov, ktorí za posledné dni zabili desiatky ľudí a stovky zranili. Boje o Misrátu, ktorá má vyše 300 000 obyvateľov, trvajú už týždeň. Obyvatelia sú už niekoľko dní bez vody a elektriny.

11:43 K medzinárodnému tlaku na Líbyu sa dnes pripojilo Tunisko, ktoré zmrazilo majetok Kaddáfímu a piatich členom jeho rodiny. Rovnaký krok už predtým urobili ďalšie krajiny, tuniské rozhodnutie ale môže mať väčší dopad. Podľa Reuters má Líbya v Tunisku mnoho investícií vrátane hotelov alebo siete čerpacích staníc. Väčšinu účtov pritom ovládajú členovia Kaddáfího rodiny.

9:30 Britské vojenské sily vyslali z ponoriek na Kaddáfího protivzdušnú obranu riadené strely. Chcú tak presadiť uplatňovanie rezolúcie, ktorú vydala Bezpečnostná rada OSN. Informoval o tom spravodajský portál bbc.co.uk.

4:40 V samotnom Tripolise sa v noci ozvala veľmi silná explózia a z miest priľahlých k tamojšej vojenskej základni stúpal veľký oblak čierneho dymu. Podľa amerického velenia spojenci za posledných 24 hodín uskutočnili 175 náletov na líbyjské vojenské ciele, z toho americké lietadlá ich vykonali 113. Oficiálna tlačová agentúra JANA oznámila, že spojenci po zotmení dvakrát bombardovali obytnú štvrť na východnom predmestí Tripolisu a usmrtili "veľký počet" civilistov. Ďalší následný útok bol vraj vedený proti záchranným tímom, ktoré z trosiek vyslobodzovali mŕtvych.

01:56 Jednotky verné líbyjským vodcovi Muammarovi Kaddáfímu v noci na dnešok napadli nemocnicu v polmiliónovom Misuráte na západe krajiny. Lekári agentúre Reuters telefonicky oznámili, že vládne vojsko obkľúčilo areál nemocnice a ostreľuje zdravotnícke objekty z diel a tankov. Podľa AFP tanky ostreľovali aj rezidenčnú štvrť.

00:26 Šéf Snemovne reprezentantov John Boehner v stredu zaslal prezidentovi Barackovi Obamovi list, v ktorom naliehavo žiada bližšie podrobnosti o nákladoch a cieľoch amerického vojenského zásahu v Líbyi. Chce tiež vedieť, či cieľom kampane je zbaviť moci líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.

20:40 Spojenci už zničili líbyjské letecké sily a môžu voľne lietať nad Líbyou a útočiť na pozemné vojská všade tam, kde ohrozujú civilistov. Povedal to zástupca britského vojenského letectva Greg Bagwell. Francúzsky minister zahraničia Alain Juppé zároveň vyjadril presvedčenie, že vojenský zásah v Líbyi rýchlo skončí.

18:56 Turecko súhlasí s tým, aby sa jeho plavidlá zapojili do misie Severoatlantickej aliancie pri líbyjskom pobreží s cieľom zabrániť porušovaniu zbrojného embarga voči režimu Muammara Kaddáfího. Na stredajšom tlačovom brífingu v bruselskom sídle NATO o tom informoval kanadský generál Pierre Saint-Amand, podľa ktorého Ankara ponúka jednu ponorku, štyri fregaty a pomocné plavidlo.

16:57 Pri líbyjskom pobreží začali hliadkovať lode NATO s cieľom presadiť zbrojné embargo, ktoré na Líbyu uvalila OSN. V bruselskom sídle aliancie to oznámil kanadský brigádny generál Pierre St. Amand.

16:47 Letecké sily líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího už "prakticky neexistujú". V stredu to vyhlásil veliteľ britských vzdušných jednotiek zapojených do operácie v Líbyi Greg Bagwell, ktorého citovala spravodajská stanica BBC. Spojenecké jednotky tak podľa neho môžu na Líbyou lietať "takmer svojvoľne".

15:47 Vzdušné útoky západnej koalície dnes zasiahli pozície líbyjských vládnych síl pri meste Misuráta, ktoré je v rukách povstalcov. Po spojeneckom bombardovaní jednotky líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího prestali s ostreľovaním mesta ťažkou technikou. Situácia v meste však naďalej ostáva nebezpečná, keďže zo striech strieľajú na ľudí ostreľovači. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov. Podľa obyvateľov pri tankovom a delostreleckom ostreľovaní Misuráty v uplynulých dňoch zahynuli desiatky ľudí. Provládne sily dnes pokračovali v útokoch na ďalšie západné mesto Zintán.

13:55 Európska únia dnes opäť rozšírila sankcie voči Líbyi. Na zoznamy ľudí a firiem so zmrazenými financiami v Európe či zákazy ciest do krajín EÚ pridala okrem iného aj niekoľko ropných spoločností. O prijatí sankcií informovalo maďarské predsedníctvo EÚ. Na základe dnešného rozhodnutia budú na zoznamy, ktoré už teraz obsahujú vyše tri desiatky ľudí a firiem blízkych líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu, zahrnuté všetky osoby alebo spoločnosti, ktoré spomína rezolúcia 1973 Bezpečnostnej rady OSN. Táto rezolúcia taktiež umožnila vojenské zásahy v Líbyi kvôli ochrane tamojšieho obyvateľstva.

13:13 Medzinárodné sily podnikli v noci na dnes dva nálety na postavenie síl líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v Misuráte. Po týchto úderoch prorežimné jednotky zastavili ostreľovanie mesta, ktoré je najväčšou povstaleckou baštou v západnej časti Líbye. S odvolaním na miestnych obyvateľov o tom informovala agentúra Reuters. Pri nočných náletoch boli bombardované aj okraje Tripolisu. Podľa obyvateľov Misuráty spojenecké lietadlá okolo polnoci bombardovali časť mesta, ktorú ovládajú Kaddáfího sily. "(Kaddáfího jednotky) od náletu nevypálili jedinú delostreleckú salvu," povedal Reuters svedok udalostí.

13:06 Severoatlantická aliancia bude mať v líbyjskej operácii len technickú úlohu, nepovedie ju politicky. V Paríži to dnes povedali hovorca francúzskej vlády François Baroin a minister zahraničia Alain Juppé. Juppé po ​​schôdzi vlády povedal, že NATO nebude medzinárodnej koalícii v Líbyi "politicky pilotovať", ale bude pôsobiť ako "nástroj plánovania a operačného vedenia" pri presadzovaní bezletovej zóny nad Líbyou.

12:51 Od začiatku krízy krajinu opustilo viac než 335 600 ľudí, najmä do susedného Tuniska a Egypta. Desaťtisíce ľudí ušlo pred bojmi na východe Líbye, kde už cítiť nedostatok potravín a základných služieb. V stredu to vyhlásil Úrad OSN pre koordináciu humanitárnej pomoci (OCHA).

12:07 Severoatlantická aliancia potvrdila, že dohliadať na uplatňovanie zbrojného embarga voči Líbyi začne ešte v stredu. Aliancia zapojí do misie svoje dve námorné flotily, ktoré bežne hliadkujú vo vodách Stredozemného mora. Predstavitelia NATO stále zvažujú, ako by sa mohla aliancia podieľať aj na zabezpečovaní bezletovej zóny nad Líbyou.

11:54 K okamžitému a úplnému prerušeniu bojov v Líbyi vyzvali dnes poslanci dolnej komory ruského parlamentu. Štátna duma vyjadrila aj znepokojenie nad "rozsahom a formami" zásahu zahraničnej koalície proti režimu plukovníka Muammara Kaddáfího. Pre vyhlásenie sa vyslovilo 341 poslancov, jeden sa zdržal a nikto nehlasoval proti.

11:32 Prvé štyri dni vojenskej operácie nad Líbyou priniesli Spojeným štátom náklady vo výške stoviek miliónov dolárov. Uvádza to dnes zverejnená analýza agentúry AP. Ďalšie udržiavanie bezletovej zóny, ktorej cieľom je chrániť civilistov pred silami líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, bude Američanov stáť 100 až 300 miliónov dolárov (70 až 211 miliónov eur týždenne.

10:39 Medzinárodná koalícia zvažuje možnosť zásahu proti silám líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v Misuráte, kde sa povstalci bránia prorežimným jednotkám. Podľa amerických veliteľov ale panujú obavy, že by nálet v mestskej oblasti mohol spôsobiť veľké civilné straty. Lietadlá medzinárodných síl dnes v noci pokračovali v útokoch na líbyjské vojenské ciele, podľa BBC sa explózie nadránom znova ozývali na okraji Tripolisu.

09:14 Východne od centra Tripolisu, neďaleko vyľudneného britského veľvyslanectva, sa zhromaždil zvedavý dav Líbyjčanov, aby sa na vlastné oči pozreli na dôkazy "kolonialistickej križiackej invázie", ako spojenecké nálety označil líbyjský vodca Muammar Kaddafi. Tamojší ľudia, ktorých na ulici spovedajú televízni reportéri trvajú na tom, že všetko je v poriadku a v prevádzke. Obchody sú otvorené, školy fungujú a práca pokračuje, avšak veľa uzavretých podnikov na hlavnej ulici svedčí predsa len o niečom inom.

03:34 Ľudia blízki vodcovi Muammarovi Kaddáfímu nadväzujú v celom svete kontakty a snažia sa nájsť východisko z konfliktu. Uviedla to v utorok americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová v televízii ABC. "Počuli sme, že ľudia blízki (Muammarovi Kaddáfímu) kontaktujú ľudí, ktorých poznajú, v celom svete - v Afrike, na Blízkom východe, v Európe, v Severnej Amerike aj inde - a pýtajú sa: Čo máme robiť? Ako sa z toho všetkého máme dostať," povedala Clintonová o Líbyi, ktorá už piaty deň čelí medzinárodnej leteckej ofenzíve.

1:50 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Pan Ki-mun v utorok razantne obhajoval zásah spojencov proti líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu. Odmietol tak kritiku predovšetkým zo strany Ruska a Číny, ktoré čoraz hlasnejšie vyzývajú na zastavenie vojenských náletov vedených francúzskou, britskou a americkou armádou. Pan však tvrdí, že rýchlym zásahom voči Kaddáfímu sa OSN podarilo zabrániť masakrám, aké sa odohrali v Rwande, Kambodži alebo Srebrenici.

01:40 Líbyjský líder Muammar Kaddáfí povedal, že on a jeho stúpenci sa nevzdajú, sú pripravení na krátky alebo aj na dlhý boj a zvíťazia. Informovala o tom v noci na dnes tlačová agentúra Reuters.

23:55 Americký prezident Barack Obama dnes povedal, že ak líbyjský vodca Muammar Kaddáfí zostane pri moci a neodstúpi, bude pre Líbyjčanov potenciálnou hrozbou. Obama sa k situácii v Líbyi vyjadril pri návšteve juhoamerického Salvádoru, na tlačovej konferencii so salvádorským prezidentom Mauriciom Funesom.

20:54 Nemecko zastavilo svoje operácie v rámci NATO v oblasti Stredomoria. Dnes o tom informovalo nemecké ministerstvo obrany po tom, ako sa aliancia zapojila do konfliktu v Líbyi.

20:19 Severoatlantická aliancia by podľa amerického prezidenta Baracka Obamu mala mať kľúčovú úlohu pri ochrane bezletovej zóny nad Líbyou. Podľa vyhlásenia Bieleho domu to vyplynulo z dnešnej telefonickej konzultácie šéfa Bieleho domu s britským premiérom Davidom Cameronom a francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym.

19:38 Rusko nalieha na obe strany konfliktu v Líbyi, aby "urobili všetko pre ukončenie násilia". Minister obrany Anatolij Serdjukov to vyhlásil po utorňajšom stretnutí s americkým rezortným partnerom Robertom Gatesom, s ktorým v Moskve rokoval za zatvorenými dverami. Rusko je podľa neho presvedčené, že "najkratšia cesta k bezpečnosti mierumilovných civilistov vedie cez okamžité prímerie a začiatok dialógu".

18:22 Spojencom sa napriek doterajším úspechom v Líbyi stále nedarí úplne chrániť civilistov. Na dnešnej tlačovej konferencii amerického ministerstva obrany to povedal admirál Samuel Locklear, ktorý velí námorným silám USA v Európe a Afrike. Zlá situácia je najmä v meste Misura, kde vládne jednotky Muammara Kaddáfího držia v šachu povstalcov. Z mesta prichádzajú informácie o obetiach a zranených.

18:16 Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes na stretnutí s porevolučnými lídrami Tuniska uviedol, že vojenská operácia koaličných síl v Líbyi musí pokračovať, kým líbyjský vodca Muammar Kaddáfí nezastaví útoky proti obyvateľom svojej krajiny.

18:08 Americký prezident Barack Obama je v Spojených štátoch kvôli zásahu v Líbyi terčom čoraz väčšej kritiky. Zatiaľ čo podľa niektorých hlasov prezident čakal so zásahom príliš dlho, podľa iných s ním nemal vôbec súhlasiť. Niektorí zákonodarcovia navyše tvrdia, že šéf Bieleho domu prekročil svoje právomoci, keď pred americkou účasťou v akcii nepožiadal Kongres o súhlas.

16:40 Asi sto Tunisanov demonštrovalo v centre Tunisu proti návšteve generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) Pana Ki-muna v krajine. Prívrženci radikálnych islamistov skandovali heslá ako "Pan Ki-mun, choď domov" a "Pan Ki-mun, sluha sionizmu!". Protestnú akciu zvolalo islamistické hnutie Hizb at-Tahrír (Strana oslobodenia).

15:30 Medzinárodné spoločenstvo zasiahlo proti Kaddáfímu sankciami a zmrazením aktív. Bojovne naladený líbyjský vodca však sedí na kope zlata. Líbyjská centrálna banka, ktorá je pod kontrolou plukovníka, drží podľa posledných údajov Medzinárodného menového fondu 143,8 ton zlata.

13:49 Severoatlantická aliancia sa na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN zapojí do akcií proti režimu Muammara Kaddáfího. Zatiaľ pôjde o presadzovanie zbrojného embarga voči Líbyi. Operácia začne zhruba do 24 hodín.

12:33 Bolívijský prezident Evo Morales vyzval na odobratie Nobelovej ceny mieru americkému prezidentovi Barackovi Obamovi pre jeho rozhodnutie odštartovať vojenský zásah v Líbyi. Americký prezident si podľa bolívijského lídra túto poctu preto nezaslúži. Ako povedal, laureát Nobelovej ceny mieru musí presadzovať mier, a nie násilie. "Ako môžeme dať Nobelovu cenu mieru niekomu, kto odštartoval inváziu a bombardovanie? Je to útok a agresia," komentoval Morales spojenecké letecké útoky proti silám lojálnym líbyjskému prezidentovi Muammarovi Kaddáfímu.

11:19 Americká stíhačka typu F-15E Eagle sa dnes zrútila nad Líbyou, je tak prvým spojeneckým lietadlom strateným pri operácii Odyssey Dawn (Počiatok Odysey). Informáciu priniesol britský denník The Daily Telegraph.

09:35 Čína dnes opätovne vyzvala na ukončenie bojov v Líbyi a v Londýne oznámili, že s vojenskou akciou v Líbyi súhlasí len každý tretí Brit. Taliansko zas naznačilo, že ak velenie týchto operácií neprevezme Severoatlantická aliancia (NATO), nebude pre nich naďalej možné používať talianske letiská.

08:02 Brazílska vláda v noci na dnes vyzvala na prímerie v Líbyi, kde od soboty prebiehajú vzdušné útoky USA a ich spojencov, zamerané na zastavenie postupu jednotiek líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího na povstalcami kontrolované mestá. Cieľom prímeria má byť ochrana civilistov a budovanie cesty pre dialóg medzi líbyjskou vládou a jej oponentmi, uviedlo brazílske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

00:20 Lietadlá západných spojencov zasiahli dve základne líbyjskej protileteckej obrany východne od Benghází. Oznámila to dnes katarská televízia Al-Džazíra. V pondelok v noci útočili spojenci na líbyjskú námornú základňu neďaleko Tripolisu.

00:10 Obyvatelia západolíbyjského mesta Zintán museli ujsť a mnohí sa skryli do jaskýň v horskej oblasti. Mesto od pondelkového rána intenzívne ostreľovali Kaddáfího sily. Uviedli to dvaja svedkovia. Podľa švajčiarskeho novinára Gaetana Vannaya bola pondelková streľba na Zintán najsilnejšia za posledné tri dni. "Ženy a deti sa ukryli do jaskýň v lesoch," dodal

00:03 Britský premiér David Cameron získal neskoro večer obrovskú podporu parlamentu pre svoje rozhodnutie poskytnúť britské sily pre vojenskú operáciu v Líbyi. Zákonodarcovia hlasovali v pomere 557 hlasov k 13.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu