Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mladíkovi transplantovali celú tvár, operoval ho Čech!

Dallas sa dočkal novej tváre
Dallas sa dočkal novej tváre

BOSTON - Dvadsaťpäťročnému stavebnému robotníkovi, ktorý prišiel pred dvoma rokmi pri nehode vysokého napätia na stavbe o vlastnú tvár, lekári v bostonskej nemocnici transplantovali minulý týždeň novú.

Na prvej transplantácii celej tváre v Spojených štátoch sa zúčastnil 30-členný zdravotnícky tím pod vedením českého chirurga Bohdana Pomahača. Muža operovali pätnásť hodín a ako včera oznámili, pacient je v dobrom stave.

Dallas Wiens z Forth Worthu v Texase po zásahu elektrickým prúdom v novembri 2008 oslepol, prišiel o nos, pery aj obočie. V Bostone mu transplantovali novú tvár vrátane nosa, perí, kože, svalov a nervov, vďaka ktorým pokožka tváre ožila.

Vlani na jeseň internetová stránka YouTube zverejnila s Wiensom rozhovor, v ktorom povedal, že by sa chcel znova usmievať a cítiť bozky svojej trojročnej dcérky. Transplantácie tváre ponúkajú silno znetvoreným ľuďom novú nádej na to, že "sa nebudú musieť pozerať do zrkadla a nenávidieť to, čo vidia", povedal vtedy.

Vôbec prvú transplantáciu celej tváre uskutočnili lekári vlani v marci v Španielsku. Podstúpil ju farmár, ktorý sa nešťastnou náhodou postrelil do tváre a nemohol bez cudzej pomoci dýchať ani jesť.

 



Dallas Wiens dostal novú tvár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu