Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Týmto všetkým sú pripravení zastaviť Kaddáfiho

Stíhačky F-18
Stíhačky F-18

TRPOLIS - Zbrojné kapacity, ktoré by mohli v prípadné líbyjské operácii použiť jednotlivé krajiny, ktoré prisľúbili účasť na vojenskom zásahu:






BELGICKO Ponúklo k dispozícii štyri stíhačky F-16 a vojnovú loď.
BRITÁNIA Oznámila, že nasadia stíhačky Typhoon a bojové letadlo Tornado, ktoré sú na leteckej základni v Škótsku a v Norfolku, ale v týchto hodinách už môžu byť premiestnené na nespresnené základne neďaleko Líbye. Využitý by mohol byť Cyprus, kde boli nedávno umiestnené tri radary systému AWACS. Londýn má tiež základne na Malte, ale tá odmietla, že by mohla byť k operácii využitá. Použité budú aj lietadlá umožňujúce tankovanie za letu. Británia má tiež dve fregaty v nespresnenej vzdialenosti od líbyjského pobrežia: HMS Cumberland a HMS Westminster.
DÁNSKO Ponúklo šesť stíhačiek F-16 a jedno vojenské transportné lietadlo. Sú pripravené na odlet spolu so stovkou pilotov a vojakov.
FRANCÚZSKO Mohlo by nasadiť stíhačky Mirage a Rafale z leteckých základní neďaleko Marseille, v Istres a na Korzike, odkiaľ by dorazili do Líbye za hodinu a pol (z Korziky za hodinu). Z Istres môže vzlietnuť aj pre tieto stíhačky tankovacie lietadlo. Využitá môže byť tiež letecká základňa Francúzska N'Djamena v Čade. Zo stredomorského prístavu Toulon je pripravená vyplávať lietadlová loď Charles de Gaulle (R91), ktorá by k líbyjským pobrežiu mohla doraziť za jeden a pol dňa a na ktorej palube je možné prepraviť 15 stíhačiek. Jej bojové vybavenie zahŕňa aj tri fregaty, tankerovú loď a bojovú ponorku.
TALIANSKO Plne podporuje vojenský zásah v Líbyi, prisľúbila aktívnu účasť a dala k dispozícii svoje letecké základne.
KANADA Sľúbila šesť bojových lietadiel CF-18, v oblasti sa už nachádza bojová loď Charlottetown.
HOLANDSKO Vláda podporuje bezletovú zónu a podporí vojenskú akciu, ak bude o to požiadaná.
NÓRSKO Ponúklo svoje stíhačky F-16 a na humanitárne účely môže poskytnúť nákladné transportné lietadlo Hercules.
ŠPANIELSKO Sľúbilo niekoľko lodí a lietadiel a dalo k dispozícii dve základne na juhu Španielska.
USA Majú množstvo vojenských základní v Stredomorí, okrem iného v Taliansku, Grécku, Španielsku a Turecku. Na základni na Sicílii sú už americké stíhačky F-15 a F-16. Americké námorníctvo má v Stredozemnom mori päť bojových lodí, vrátane minimálne jedného torpédoborce. Blízko Líbye ale nemajú USA žiadnu lietadlovú loď, pretože lietadlová loď USS Enterprise, ktorá bola v Červenom mori, odplávala na východ do Arabského mora, aby spolu s lietadlovou loďou USS Carl Vinson podporila operáciu v Afganistane.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu