Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prehnaný strach? Američania vykupujú jódové tabletky

Japonsko bojuje s radiáciou, boja sa jej aj Američania
Japonsko bojuje s radiáciou, boja sa jej aj Američania

NEW YORK - V Spojených štátoch po niekoľkých haváriách jadrových reaktorov v Japonsku vzrástol dopyt po jódových tabletách. Liek sa používa ako ochrana pred rakovinou štítnej žľazy v prípade zvýšenej radiácie. Nakupujú ho firmy, ktoré v Japonsku majú svojich zamestnancov, ale aj jednotlivci, ktorým teraz v USA nijaká radiácia nehrozí.

"Za posledné tri dni sme (týchto tabliet) predali viac než za posledné tri roky," povedal denníku New York Times Jim Small, ktorý šéfuje americkej pobočke firmy Recipharm. Táto švajčiarska firma je hlavným dodávateľom jódových tabliet. Jodid draselný, ktorý obsahujú, sa používa k nasýteniu štítnej žľazy jódom, aby sa v nej neusadzoval vdychovaný alebo absorbovaný rádioaktívny jód.

Američania teraz tablety zháňajú, aj keď ich podľa odborníkov nepotrebujú. Radiácii z poškodených japonských jadrových elektrární nie sú vystavení, ani s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú. "Medzi nami a Japonskom je obrovská masa vody. Mám dve deti. Nebojím sa o ne ani trochu," podotkla Kathryn Higleyová, ktorá na Oregonskej štátnej univerzite vedie katedru jadrového inžinierstva a radiačnej fyziky.

Dodávatelia jódových tabliet v Spojených štátoch napriek tomu majú ťažkosti s uspokojením dopytu po nich. Recipharm už napríklad prestal prijímať objednávky prostredníctvom svojej webovej stránky. "Sme úplne vypredaní," povedal tiež Alan Morris, ktorý šéfuje spoločnosti Anbex, ktorá tablety tiež predáva.

Vyšší záujem o jódové tablety zaznamenali najmä na západnom pobreží aj lekárne, ktoré ich v USA bežne nevedú. Napríklad jedna lekáreň v Los Angeles vzápätí vypredala kapsule obsahujúce jód, ktoré narýchlo objednala. Ľudia zaplatili preddavky aj na ďalšiu dodávku.

Americký Kongres v roku 2002 prijal zákon, podľa ktorého by federálna vláda mala jódové tablety distribuovať ľuďom žijúcim v tridsaťkilometrovom pásme od jadrových elektrární. Vláda ale požiadavku nenaplnila s tým, že zákon umožňuje aj alternatívne riešenia. Teraz sa možno jej postoj zmení. Vládni činitelia uviedli, že situáciu v Japonsku sledujú a chcú sa z nej poučiť.

Japonské úrady začali tieto tablety preventívne rozdávať ľuďom po havárii vo fukušimskej jadrovej elektrárni, kde po zemetrasení z minulého piatka postupne skolabovalo chladenie reaktorov. Následne z elektrárne unikla radiácia. Postup rádioaktívneho prachu teraz sledujú s obavami nielen Japonci, ale aj susedné štáty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu