Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pracovníci musia odísť, čo sa deje s reaktormi?

Pracovníci kontrolujú ľudí, ktorí mohli byť zasiahnutí radiáciou.
Pracovníci kontrolujú ľudí, ktorí mohli byť zasiahnutí radiáciou. (Zdroj: SITA)

TOKIO - Rádioaktívne žiarenie v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima I je natoľko vysoké, že zamestnanci už nemôžu ďalej zostať v kontrolných miestnostiach. Oznámila to dnes bez ďalších podrobností japonská tlačová agentúra Kjódo.

Havária v elektrárni Fukušima I dosiahla šiesty stupeň na sedemdielnej stupnici jadrových udalostí (INES). Oznámil to dnes André-Claude Lacoste z nezávislého francúzskeho Úradu pre jadrovú bezpečnosť (ASN). Siedmy stupeň nastal podľa ASN zatiaľ iba v prípade katastrofy v Černobyle. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) ohodnotila udalosti vo Fukušime I 4. stupňom.

Agentúra Kjódo priniesla prehľad stavu desiatich reaktorov v oboch jadrových elektrárňach Fukušima k dnešnému večeru miestneho času.

Fukušima I 

Reaktor č. 1 - Zlyhalo chladenie, čiastočné tavenie aktívnej zóny, vypustenie pary ventilačnými otvormi, explózia vodíka, čerpanie morskej vody na chladenie. 

Reaktor č. 2 - Zlyhalo chladenie, čerpanie morskej vody na chladenie, palivové tyče dočasne nechránené, škody na obale reaktora, potenciálne hrozí tavenie. 

Reaktor č. 3 - Zlyhalo chladenie, obavy z čiastočného tavenia aktívnej zóny, para vypustená ventilačnými otvormi, čerpanie morskej vody na chladenie, výbuch vodíka, nameraná vysoká radiácia v okolí. 

Reaktor č. 4 - Počas zemetrasenia bol odstavený, no zachvátil ho požiar spôsobený zrejme explóziou vodíka v nádrži s vyhoreným palivom tyče, existujú obavy z vyparenia vody v nádrži v dôsledku jej zovretia.

Reaktory č. 5 a 6 boli počas zemetrasenia v údržbe. 

Fukušima II 

Reaktor č. 1 - Zlyhalo chladenie, nasledovalo studené vypnutie. 

Reaktor č. 2 - Zlyhalo chladenie, nasledovalo studené vypnutie. 

Reaktor č. 3 - Studené vypnutie. 

Reaktor č. 4 - Zlyhalo chladenie, nasledovalo studené vypnutie. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu