Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kaddáfího sily v ofenzíve, povstalci strácajú pozície

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TRIPOLIS - Sily verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu dnes pokračujú v ofenzíve proti vzbúrencom v meste Ras Lanúf v strednej časti líbyjského pobrežia.

Povstalci podľa agentúry Reuters tvrdia, že sú stále v rezidenčnej štvrti mesta a bojujú proti tankom a provládnym jednotkám. Situácia je však neprehľadná. Zdravotnícke zdroje z neďalekého mesta Adžedábíja citované agentúrou AP uvádzajú, že rebeli obytnú štvrť stratili a zdržujú sa v priemyselnej časti mesta.

Kaddáfího sily podľa povstalcov zaútočili na jeden z najväčších ropných terminálov v oblasti po zemi, z mora aj zo vzduchu. Ráno v centre mesta videli asi 150 mužov a tri tanky. Podľa muža, ktorý sa označil za hovorcu vzbúrencov, v Ras Lanúfe pristáli štyri člny, každý so 40 až 50 mužmi.

Povstalci oznámili, že opustili svoje posledné významné kontrolné stanovište v meste a premiestnili ho asi 15 až 20 kilometrov ďalej na východ. "Toto je naša posledné kontrolné stanovište, za ním sa bojuje. Strety sa odohrávajú v obytnej štvrti" v Ras Lanúfe, povedal bojovník Júsuf na kontrolnom stanovišti v blízkosti ropnej rafinérie. Tá podľa agentúry javí známky aspoň čiastočného pokračovania vo výrobe.

Podľa lekárov v neďalekom ropnom meste Briga citovaných agentúrou AFP si štvrtkový tuhé boje v Ras Lanúfe vyžiadali životy desiatich ľudí a desiatky zranených. Počet mŕtvych však zrejme stúpne, pretože sanitkám do Ras Lanúfu zatiaľ neumožnili vojsť.

V rukách provládnych síl je podľa západných novinárov aj mesto Závíja na západnej časti pobrežia neďaleko hlavného mesta Tripolisu. Tvrdenie vládnych síl o dobytí tejto doteraz najzápadnejšej oblasti povstalcov potvrdili reportéri britskej ITV a denníku The Times, ktorí do mesta dorazili vo štvrtok.

"Jediní ľudia (v uliciach) sú skupiny Kaddáfího mužov ... pátrajúci v budovách po akejkoľvek stope povstalcov," napísal podľa serveru BBC jeden z reportérov na svojom blogu.

Vzbúrenci bojujúci proti vláde Kaddáfího, ktorý je pri moci viac než 40 rokov, doteraz ovládali územie na východe krajiny. Ich postup ďalej na západ smerom k Tripolise sa však Kaddáfího silám podarilo zastaviť. O bezletovej zóne, ktorá by umožnila zastaviť letecké útoky proti povstalcom, a o ďalších možných krokoch proti Kaddáfího režimu v týchto dňoch rokujú zástupcovia Európskej únie.

Okrem rozšírenia sankcií EÚ proti líbyjským režimu však iné zásadné rozhodnutia v Bruseli zatiaľ nepadlo. Vodca líbyjského povstania Mustafa Muhammad Abbúd Džalíl v rozhovore s BBC upozornil, že ďalšie oneskorenie v tejto veci by mohlo Kaddáfímu umožniť obnoviť moc nad Líbyou.





Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu