Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Povstalci pod paľbou ustúpili z prístavu Rás Lánúf

Povstalci ustupujú Kaddáfiho armáde
Povstalci ustupujú Kaddáfiho armáde (Zdroj: SITA)

RÁS LÁNÚF - Jednotky verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu neustálymi útokmi prinútili vo štvrtok povstalcov k náhlemu ústupu z centrálneho líbyjského ropného prístavu Rás Lánúf. Informovala o tom tlačová agentúra Associated Press.

Podľa správ došlo následkom ťažkého ostreľovania povstaleckých pozícii a obytných zón mesta k mnohým civilným obetiam. Stovky povstalcov v autách s pripevnenými guľometmi v rýchlosti unikali z Rás Lánúfu pozdĺž pobrežia na východ. Rakety a delostrelecké granáty dnes dopadli aj na nemocnicu, mešitu a ďalšie budovy ropného komplexu.

Lekárov, personál nemocnice a ranených narýchlo evakuovali. Líbyjská štátna televízia uviedla, že Kaddáfího sily vytlačili vzbúrencov aj z ropného prístavu Syrta, západne od Rás Lánúfu. Jeden z Kaddáfího synov Sajf dnes vyhlásil, že "nastal čas na oslobodenie".

Vláda podľa neho pripravuje plné nasadenie vojenských síl na potlačenie vzbury. Vládna protiofenzíva zvrátila postup vzbúrencov smerom na hlavné mesto Tripolis a ohrozuje teraz ich pozície na východe krajiny. Líbyjská opozícia pritom dnes dosiahla diplomatické úspechy.

Francúzsko sa stalo prvou krajinou, ktorá uznala povstaleckú Líbyjskú národnú radu sídliacu v Benghází za legitímneho zástupcu líbyjského ľudu. Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová dnes uviedla, že sa stretne s líbyjskými opozičnými lídrami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu