Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kaddáfiho sily smerujú na východ, povstalcov donútili na ústup

Líbyjskí povstalci na ústupe
Líbyjskí povstalci na ústupe (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS - Jednotky líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího dnes postúpili hlbšie do územia, ktoré doteraz ovládali povstalci. Po niekoľkých dňoch obnovili bombardovanie ropného prístavu Brig na východnej časti pobrežia.

V mestách As-Sidr a Ras Lanúf po ďalších útokoch donútili povstalcov na vypratanie obranných postavení a ústup. Líbyjská štátna televízia dnes oznámila, že Kaddáfího sily v meste As-Sidr "vyčistili" prístav a letisko.

Boje o ropné prístavy sleduje svetový trh s ropou s obavami, pretože by mohli predstavovať novú Kaddáfího vojnovú stratégiu. Útoky proti ropným zariadeniam môžu vyhnať ešte do väčších výšin svetové ceny ropy. Podľa agentúry Reuters však takú kampaň nič nenaznačuje. Ropné zariadenia v Ras Lanúfe aj Brize boli doteraz útokov ušetrené. Zasiahnuté boli iba zariadenia v As-Sidr.

V Ras Lanúfe podľa agentúry AFP dopadli rakety v blízkosti nemocnice, ktorú potom evakuovali. Zasiahnutáých bolo niekoľko obytných domov a najmenej sedem ľudí utrpelo zranenia. Podľa svedkov rakety alebo bomby dopadali blízko administratívnej budovy líbyjských ropných rafinérií v Ras Lanúfe. Kaddáfího sily vyslali do bojov tanky a jeden z povstalcov Reuters povedal, že vládni vojaci odpaľujú rakety z tankerov v mori pri prístave v Ras Lanúfe.

Podľa agentúry AP opoziční bojovníci vybavení skôr ľahšími zbraňami sa dnes začali sťahovať z mesta hlbšie na východ. "Sme porazení. Bombardujú nás a my ustupujeme. To znamená, že preberajú Ras Lanúf," povedal AFP jeden z povstalcov.

Protiofenzíva Kaddáfího bojovníkov v uplynulých dňoch zastavila postup povstalcov pozdĺž východnej časti pobrežia. Donútila ich predovšetkým vzdialiť sa zo strategického mesta Bin Džavád ležiaceho na západ od Ras Lanúfu.

Jeden z opozičných bojovníkov Reuters v stredu v noci oznámil, že na povstalcov pri Bin Džaváde strieľali delové člny a rebeli sa potom stiahli. Plukovník povstaleckých jednotiek v tej dobe nedokázal povedať, či išlo o plavidlá vojenského námorníctva.

Zatiaľ nejasná je podľa dostupných správ situácia v meste Závíja asi 50 kilometrov západne od Tripolisu. Povstalci mesto podľa jedného z nich po stredajších tuhých bojoch udržali pod kontrolou. Iný svedok však agentúre AFP povedal, že Závíja je v rukách Kaddáfího síl. Armáda v tejto najzápadnejšej skupine povstalcov oblieha ich pozície a bránia tak dodávkam potravín a liekov pre opozičné sily.

Len v stredu sa situácia v meste podľa Reuters dvakrát zmenila. Vládne sily po šesťdennom obliehaní vzali v stredu večer západného novinára na štadión na predmestí mesta, ktorý bol zaplnený Kaddáfího vojakmi. Návštevu hlavného námestia, doterajšie bašty povstalcov, však neumožnili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu