Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Horia ropné zásobníky, Líbyjčania sa obviňujú, kto ich zapálil

Horiace ropné zásobníky
Horiace ropné zásobníky

BENGÁZÍ - Po útokoch jednotiek verných líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu začali horieť ropné zásobníky z terminálu Es Sider neďaleko východolíbyjského mesta Ras Lánúf.

Povstalecké pozície neďaleko terminálu bombardovali jednotky verné vodcovi Muammarovi Kaddáfímu. Povstalci reagovali odvetnou paľbou z raketometov. Do vzduchu však vyleteli cisterny ropného zariadenia a obloha nad ním sa naplnila čiernym dymom. Nie je jasné, kto ich zasiahol, ale obviňujú sa z toho navzájom povstalci a vládni vojaci.

"K ostreľovaniu z bojových lietadiel došlo východne od Es Sideru, teda neďaleko miesta, kde sú teraz povstalci. Tí streľbu opätovali raketami," uviedol reportér agentúry Reuters z frontovej línie. "Bolo to skutočne ťažké bombardovanie Kaddáfího silami," povedal. V oblasti okolo Es Sideru videl stúpať k oblohe tri stĺpy dymu.

Nálet podnikli Kaddáfího sily aj na neďaleké východolíbyjské mesto Rás Lánúf s ropnou rafinériou, ktoré už v posledných dňoch zažilo niekoľko útokov. Povstalci reagovali paľbou z protilietadlových zbraní na stíhačky nad svojimi hlavami.

Povstalci uviedli, že Kaddáfího sily zasiahli ropovod vedúci do Es Sideru a zhodili bomby na cisterny v oblasti Rás Lánúfu. Líbyjská štátna televízia obvinila z explózií ozbrojené živly "podporované al-Káidou". Tie údajne vyhodili do vzduchu ropnú cisternu, keď prokaddáfíovské sily postupovali k Rás Lánúf. 

Predstaviteľ povstalcov v Benghází obvinil Kaddáfího, že útočí na ropovody a hrá s tým "špinavú hru".





Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu