Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Líbyjčania budú bojovať, ak Západ zavedie bezletovú zónu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TRIPOLIS - Líbyjčania sa chopia zbraní proti Západu, ak sa bude snažiť presadiť bezletovú zónu nad touto severoafrickou krajinou. V rozhovore pre tureckú štátnu televíziu to povedal líbyjský vodca Muammar Kaddáfí. Povstanie proti jeho viac ako 40 rokov trvajúcemu režimu zachvátilo Líbyu v polovici februára.

V meste Závíja asi 50 kilometrov západne od hlavného mesta Tripolisu dnes vládne sily obsadili na centrálnom námestí pozície povstalcov, ktorí boli donútení k ústupu. Bitka si podľa miestneho zdravotníckeho zdroja vyžiadala dnes asi 40 mŕtvych. Podľa televízie Al-Džazíra padlo aj niekoľko vysoko postavených Kaddáfího dôstojníkov, vrátane jedného generála a plukovníka. Kvôli ťažkým bojom bola uzavretá jedna z najväčších líbyjských rafinérií ležiaca na okraji mesta.

Silné explózie dnes otriasli dvoma z celkového počtu šiestich ropných terminálov v krajine, a síce v Ras Lanúfe a Sidíre, ktoré sú od seba vzdialené asi 15 kilometrov a o ktoré bojujú povstalci s vládnymi jednotkami. Podľa rebelov Kaddáfího lietadla podnikli nálet na ropovod vedúci do Sidíru a ropné tanky v oblasti Ras Lanúfu. Líbyjská štátna televízia naopak tvrdila, že za výbuchmi sú ozbrojené zložky Al-Kájdy, ktoré vyhodili kontajnery v Ras Lanúfe do povetria, keď sa priblížili vládni vojaci.

Podľa agentúry AFP sa povstalci na desiatkach terénnych vozidiel stiahli do Ras Lanúfu potom, čo sa stali terčom delostreleckého a leteckého bombardovania Kaddáfího síl. Bezletová zóna by znemožnila Kaddáfího letectvu útočiť zo vzduchu na povstalcov a civilistov. Jej zavedenie by však podľa niektorých predpokladov znamenalo vojenský zásah. Rezolúciu pre Bezpečnostnú radu OSN týkajúce sa schválenia bezletovej zóny pripravujú Francúzsko a Veľká Británia. Rusko a Čína, ktoré majú v rade právo veta, sa však k zámeru stavajú chladne.

"Ak toto rozhodnutie (západné krajiny) prijmú, bude to pre Líbyu užitočné, pretože líbyjský ľud uvidí pravdu, že to, čo chcú, je ujať sa kontroly nad Líbyou a ukradnúť jej ropu," povedal Kaddáfí v rozhovore, ktorý dnes odvysielala spravodajská televízna stanica TRT. Aj v prejave odvysielanom ráno líbyjskou štátnou televíziou Kaddáfí obvinil západné krajiny, že chystajú sprisahanie proti jeho krajine, aby sa zmocnili ropných polí. Povstalcov nazval zradcami a znovu obvinil teroristickú sieť al-Kájda, že stojí za povstaním.

"Kolonialistické krajiny pripravujú komplot, aby pokorili líbyjský ľud, uvrhli ho do otroctva a kontrolovali ropu," vyhlásil podľa agentúry AFP v prejave adresovanom vraj k obyvateľom mesta Zlitán. Mesto ležiace asi 120 kilometrov juhovýchodne od metropoly Tripolis je podľa svedectva pod kontrolou opozície, ale v obkľúčení provládnych síl. V ďalšom rozhovore pre francúzsku televíziu LCI Kaddáfí zopakoval, že by nikdy nenechal strieľať do civilistov.

Povstalcom sa od 15. februára podarilo získať východnú časť krajiny. Za zadržanie ich vodcu Abdula Džalíla a odovzdanie Kaddáfího úradom dnes podľa štátnej televízie vypísala líbyjská vláda odmenu vo výške 500.000 dinárov (približne 288 000€). Za informácie vedúce k jeho zatknutiu potom sľúbila 200.000 dinárov.(približne 137 000 €) Džalíla označila televízia za nepriateľského agenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu