Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

OSN začala vyšetrovať mučenie Kaddáfího silami

Juan Mendéz
Juan Mendéz

ŽENEVA - Predstavitelia OSN už vyšetrujú obvinenia, že sily líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího unášali, mučili a popravovali jeho odporcov, oznámil dnes zvláštny vyšetrovateľ OSN Juan Mendéz.

Špeciálny vyšetrovateľ OSN pre prípady mučenia uviedol pre tlačovú agentúru AP, že vyšetrovanie sa zameriava na údajné popravy pacientov odvedených z nemocníc, na smrtiacu streľbu do davov demonštrantov a ďalšie neprimerané použitie síl, ktorých sa dopustil Kaddáfího režim. Mendéz vyhlásil, že dostal sťažnosti od Kaddáfího odporcov, keď vodca začal v polovici februára s tvrdými zásahmi proti nim. Mendéz už poslal líbyjskej vláde oficiálne oznámenie, v ktorom žiada informácie týkajúce sa obvinení.

Zvláštny vyšetrovateľ však nemohol poskytnúť bližšie údaje. Mendéz, argentínsky právnik a hosťujúci profesor medzinárodného práva na univerzite vo Washingtone, uviedol, že pri vyšetrovaní pracuje spoločne s osobitným spravodajcom OSN pre protizákonné popravy a s výborom odborníkov, zaoberajúcim sa zmiznutými osobami. Mendéz povedal, že od Kaddáfího režimu budú požadovať informácie, a ak budú jeho reakcie neprimerané, uvedú to v mesačnej správe 47-člennej Rade OSN pre ľudské práva (RĽP), sídliacej v Ženeve.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu