Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Václava Havla previezli do nemocnice

Václav Havla
Václav Havla (Zdroj: SITA)

PRAHA - Exprezident Václav Havel, ktorý dostal akútny zápal dýchacích ciest, leží v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe.

Havlova kancelária dnes uviedla, že je v starostlivosti lekárov internej kliniky.

Koncom marca má premiéru film Odcházení, ktorý ako svoju divadelnú hru v úlohe režiséra Havel previedol na filmové plátno.

Ešte v pondelok sa Havel, ktorého trápili problémy s dýchaním, liečil doma, zrušil však program pre nasledujúce dni.

Pre exprezidenta totiž znamená akékoľvek respiračné ochorenie zvýšené riziko, pretože mu lekári v roku 1996 odobrali polovicu časti pľúc kvôli zhubnému nádoru.

Havel, ktorý bude mať v októbri 75 rokov, má problémy so zdravím často, a to nielen s pľúcami. Vlani v máji bol v nemocnici v USA. S vážnou srdcovou arytmiou bol v New Yorku v intenzívnej lekárskej starostlivosti.

V roku 2009 išlo Havlovi o život kvôli problému s pľúcami, keď ležal na klinike ORL v pražskom Motole. Pri operácii mu odstránili zápal z krku, ale jeho pooperačný stav potom vážne skomplikovalo zahlienenie časti pravého pľúcneho laloku.

Aj minulý rok v marci mal problém s dýchacími cestami. Lekári mu kvôli zápalu priedušiek nasadili antibiotiká a kvôli chorobe sa nestretol s britským princom Charlesom, ktorý bol v Česku na návšteve.

Nepriaznivé pre Havlovo zdravie je aj to, že roky fajčil a že v 80. rokoch bol ako disident väznený. V minulých rokoch exprezident podstúpil aj operáciu hrubého čreva v Rakúsku.

Havlov film ide do kín 24. marca, dva dni predtým by malo byť slávnostné premietanie v Prahe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu