Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Niektoré okamihy revolúcie boli absurdné, tvrdí Havel

Václav Havel
Václav Havel (Zdroj: SITA)

NEW YORK/PRAHA - Niektoré okamihy nežnej revolúcie pred 20 rokmi boli podľa exprezidenta Václava Havla absurdné a groteskné. Povedal to v dokumente Jeseň zmeny: Zamatová revolúcia spravodajskej stanice CNN International. Vystúpili v ňom aj ďalší českí a slovenskí aktéri udalostí z novembra 1989 ako Šimon Pánek, Michael Kocáb, Petr Placák alebo Milan Kňažko.

"Niektoré momenty mi prišli naozaj absurdné," uviedol Havel.

Ako príklad uviedol moment, kedy ho do funkcie československého prezidenta menoval rovnaký (federálny) parlament, ktorý 40 dní pred týmito udalosťami schválil jeho uväznenie a nazval ho nepriateľom štátu.

"Musím povedať, že som cítil istú grotesknosť," dodal. Havel okrem iného spomínal na podľa neho veľmi dôležitý okamih v dňoch nasledujúcich po 17. novembri. Keď s ním a ostatnými bývalými disidentmi združenými v Občianskom fóre konečne začali rokovať komunisti na čele s vtedajším premiérom Ladislavom Adamcom.

"A oni nás brali do tej doby ako antiľudí, zločincov, s ktorými sa nejedná a ktorí akoby neexistovali. Zrazu sme neboli antiľudia, boli sme partneri," uviedol Havel. Posledný československý a prvý český prezident zároveň predpovedal, že v Česku sa podarí zmeniť celú politickú kultúru a vytvoriť "morálnu klímu" až o niekoľko generácií.

Dokument si okrem Novembra ´89 všíma aj udalosti z roku 1968. Podľa CNN bola paradoxne práve invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa 21. augusta 1968 posledným klincom do komunistickej rakvy. Po tejto invázii totiž vraj aj oddaní komunisti prestali veriť v Rusko, a to nielen vo východnom bloku, ale aj na Západe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu