Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dojky na internete: Udrž si krásne prsia, ja ti poskytnem mlieko

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Nadštandardné služby ponúkajú na internete mamičkám niektoré pestúnky v Poľsku. Okrem toho, že im dieťa postrážia, môžu poslúžiť aj ako dojky. Odborníci ale rodičov pred týmito ponukami varujú.

"Venuj sa kariére, udrž si krásne prsia, ja ti poskytnem materské mlieko," ponúka matka ročného dievčatka. "Dám tvojmu dieťaťu zdravé kosti, odolnosť voči chorobám a krásny úsmev," tvrdí. Prípadné záujemkyne by malo presvedčiť aj to, že táto dojka o sebe tvrdí, že sa zdravo stravuje a nemá žiadnu závislosť.

Dojky sa veľkej obľube v Európe tešili hlavne v 19. storočí. Teraz ich služby vyhľadávajú matky, ktoré síce vlastné mlieko majú, ale musia sa vrátiť do práce, alebo tie, ktoré dojčiť nemôžu alebo nechcú a hľadajú pre svoje dieťa prirodzenú výživu.

Podľa dnešného vydania denníka Dziennik-Gazeta Prawna si dojky, ktoré svoje služby ponúkajú na internete, za jedno nakŕmenie účtujú čiastku začínajúcu na niekoľkých zlotých. Skôr ako o "prácu na plný úväzok", ktorá by ich mohla uživiť, ide o spôsobo privyrobenia si.

Niektoré ženy by ale materské mlieko chceli aj darovať. "Matkám, ktoré prišli o dieťa, alebo ktoré majú príliš veľa mlieka, je ľúto ho vylievať," hovorí Agata Iwaszková zo Združenia pre banku materského mlieka. Podľa nej by si matky, ktoré premýšľajú o najatí dojky, mali uvedomiť, že nemusia mať za sebou lekárske vyšetrenia, ktoré by potvrdili, že bábätku skutočne nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

Avšak zaobstarať si mlieko od inej matky iným spôsobom nejde, banka materského mlieka v Poľsku zatiaľ nefunguje. Združeniu sa na jej prevádzku nepodarilo zohnať peniaze, chýba aj zákon, ktorý by stanovil pravidlá pre odovzdávanie materského mlieka. Na Slovensku týchto zariadení funguje niekoľko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu