Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Londýnska škola skúma, či Kaddáfí neopisoval

Sajf Islám
Sajf Islám

LONDÝN - Známa britská vysoká škola vyšetruje syna líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího kvôli podozreniu, že počas štúdií na škole opísal doktorandskú prácu.

Rovnako tak sa Londýnska ekonomická škola (LSE) vzdala časti finančného daru, ktorý jej Sajf Islám poskytol po dokončení štúdií. Proti daru vo výške 1,5 milióna libier od nadácie Sajfa Isláma už tento týždeň protestovali študenti LSE, ktorí spochybnili aj pôvodnosť jeho doktorandskej práce.

"Sme si týchto sťažností vedomí, zisťujeme konkrétne informácie a vykonávame vlastné vyšetrovanie," povedal v pondelok večer hovorca LSE.

Podľa denníka The Times sa pochybnosti o tom, že Sajf Islám vo svojej práci použil bez odkazov pasáže z cudzích textov, objavili už v roku 2008, keď dostal na prestížnej LSE doktorát.

Britské noviny tvrdia, že vo svojej práci "Úloha občianskej spoločnosti pri demokratizácii globálnych inštitúcií" použil celé pasáže z výskumných správ Medzinárodného menového fondu a z textov rôznych akademikov.

Po absolvovaní LSE škola v roku 2009 prijala od jeho nadácie dar 1,5 milióna libier určených na výskum rozvoja demokracie a občianskej spoločnosti v severnej Afrike.

Nadácia už LSE vyplatila z celkovej sumy 300-tisíc libier a škola z nej polovicu minula. V pondelok LSE oznámila, že už ďalšie peniaze od nadácie neprijme a zvyšných 150-tisíc libier venuje do fondu na štipendiá pre líbyjských študentov.

Pred súčasnou vlnou protestov v Líbyi mnohé západné vlády považovali Sajfa Isláma za prijateľnú tvár líbyjského režimu. Hral dôležitú úlohu napríklad pri rokovaní o zrušení medzinárodných sankcií proti Líbyi pred siedmimi rokmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu