Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Kaddáfího opustila vnadná blondína, Halyna je už doma

Halyna Kolotnycká
Halyna Kolotnycká

KYJEV - Z Tripolisu do rodného mesta Brovary sa v nedeľu vrátila ukrajinská zdravotná sestra Halyna Kolotnycká (38), ktorú preslávil portál Wikileaks ako atraktívnu dôverníčku líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.

Evakuácia "vnadnej blondíny", bez ktorej vraj počas posledných desiatich rokov líbyjský šéf neurobil ani krok, len posilnila špekulácie o skorom konci štyridsaťročnej Kaddáfího diktatúry.

Kolotnycká pricestovala z Líbye na Ukrajinu špeciálnym lietadlom, ktoré štátne aerolínie pristavili v Tripolise pre svojich občanov. V Líbyi ich podľa ukrajinských médií pracujú tisícky - len lekárov a zdravotných sestier tam pôsobí údajne okolo 500. Až do nedele k nim patrila aj Kolotnycká, ktorá v roku 2001 pricestovala do Líbye za zárobkom.

Kolotnycká vyštudovala zdravotnú školu v Kazachstane, kam z Ukrajiny odišla ešte ako mladé dievča po havárii jadrovej elektrárne v Černobyle. V Kazachstane sa vydala, ale potom ovdovela a kvôli finančným problémom sa začala uchádzať o prácu v zahraničí. Má dcéru Tatianu, ktorá má dnes 20 rokov a žije v meste Brovary v obstarožnom paneláku s prarodičmi.

Blok panelových domov, kde Kolotnyckí bývajú, podľa agentúry ITAR-TASS obliehali stovky novinárov, ktorí nestrácajú nádej na získanie atraktívneho záberu alebo rozhovoru. Kolotnycká sa ale novinárom vyhýba. "Choďte už do čerta, Halyna vám nič nepovie," zaháňa žurnalistu jej matka Iryna. Jej dcéra sa vraj do Líbye už nikdy nevráti. V Brovaroch sa údajne hovorí o tom, že opatrovateľka si už v rodnom meste zháňa nové bývanie a chce sa usadiť.

Ukrajina vyslala cez víkend do Tripolisu tri špeciály Il-76, ktorými sa do vlasti vrátilo niekoľko stoviek ľudí. Podľa agentúry Unian ale veľa Ukrajincov žijúcich v Líbyi nechce svoju novú vlasť opustiť. Potvrdil to aj hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oleh Vološyn. Dnes na tlačovej konferencii v Kyjeve hovoril o mnohých prípadoch, keď ponúkanú evakuáciu odmietli, často "veľmi nemilosrdne".

Príčinou takýchto prípadov je podľa hovorcu strach o majetok. Ukrajinské úrady neumožňujú repatriovaným transport väčších zásielok - už samotná preprava veľkých balíkov na letisko je v chaotických podmienkach veľmi ťažká. "Ľudia si tam zarobili a všeličo získali, boja sa, že o všetko prídu," komentoval situáciu hovorca Vološyn. "Príde im bezpečnejšie na mieste počkať, až sa búrka preženie."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu