Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Za všetkým je al-Káida a sfetovaní tínedžeri, tvrdí Kaddáfí

Demonštranti v uliciach
Demonštranti v uliciach (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS - Za krvavým povstaním v Líbyi je teroristická sieť al-Káida a jej vodca Usáma bin Ládin je "nepriateľom manipulujúcim ľuďmi". Vyhlásil to dnes líbyjský vodca Muammar Kaddáfí.

Kaddáfí, ktorý v týchto dňoch stráca kontrolu nad veľkou časťou svojej krajiny, vyjadril ľútosť nad obeťami, ktoré nazval "deťmi Líbye".

V živom telefonáte do štátnej televízie vyhlásil, že ozbrojenci v uliciach bojujú navzájom medzi sebou a berú halucinogénne látky. Militanti z al-Káidy podľa jeho slov využívajú tínedžerov, dávajú im drogy "do kávy s mliekom".

V súvislosti s násilím, v ktorom sa zmieta mesto Záwija, povedal, že to, čo sa tam odohráva, je "fraška". V uliciach mesta 50 kilometrov západne od Tripolisu sa dnes objavil veľký počet vojakov. Televízia al-Arabíja informovala, že jednotky lojálne Kaddáfímu tam zaútočili na demonštrantov. Očitý svedok pre agentúru Reuters uviedol, že z mesta sa stali "jatky" a je ťažké určiť počet obetí a zranených. Podľa líbyjských novín Kúríná zahynulo najmenej desať ľudí a desiatky ďalších prišli o život. Iný svedok hovoril o asi stovke mŕtvych a 400 zranených po niekoľkohodinovej streľbe.

Kaddáfí apeloval na "zachovanie pokoja" a obyvateľov vyzval, aby vytrhli zbrane z rúk demonštrantov. "Ústava jasne hovorí: zoberte im zbrane," vyhlásil.

Kaddáfí sa dokonca prirovnal k monarchovi, keď je podľa svojich slov podobne ako britská kráľovná Alžbeta II. iba symbolickým lídrom svojej krajiny. Rodiny s deťmi a dobrým zamestnaním sa podľa neho na nepokojoch nezúčastňujú. Medzi demonštrantami nie je podľa neho nikto vo veku nad 20 rokov a nezúčastnili by sa na nich ľudia, ktorí "majú aspoň trochu rozumu".

Kaddáfí predstúpil s podobným prejavom pred kameru štátnej televízie aj pred dvoma dňami. Vtedy rečnil viac ako 70 minút.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu