Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Líbyiu opustili tisíce cudzincov, medzi nimi aj dvaja Slováci

Rodina z Philadelphie po prílete do Frankfurtu
Rodina z Philadelphie po prílete do Frankfurtu (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS - Z líbyjského prístavu Benghází dnes vyplávali dve grécke lode, na ktorých palube sa nachádza približne 4600 Číňanov, 30 Thajčanov a 30 občanov Európskej únie, prevažne Grékov a Cyperčanov.

V nadchádzajúcich dňoch majú grécke trajekty na základe žiadosti zo strany Pekingu evakuovať z anarchiou zmietanej Líbye ďalšie tisíce Číňanov, ktorí sa potom z Grécka dostanú mimoriadnymi charterovými lietadlami do vlasti.

Ministerstvo zahraničných vecí v Moskve medzitým informovalo, že štyrmi lietadlami ruskej civilnej obrany evakuovali stovky Rusov, vrátane mnohých žien a detí.

Medzi evakuovanými sú aj vysokopostavení manažéri ruských štátnych spoločností obchodujúcich s Líbyou, ako sú Gazprom, Lukoil či ruské štátne železnice.

V rámci ďalšej evakuačnej fázy odvezú z Líbye približne 1000 Rusov, Turkov a Srbov pracujúcich pre ruské firmy v severnej Afrike. Odviezť ich má loď, ktorá už vyplávala z pobrežia Čiernej Hory a smeruje k líbyjským brehom.

Ruskí očití svedkovia po prílete na moskovské letisko Domodedovo hovorili o bombardovaní, "bojoch v uliciach", "rozsiahlom krviprelievaní" a "občianskej vojne".

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v telefonickom rozhovore s generálnym tajomníkom Ligy arabských štátov (LAŠ) Amrom Músom varoval pred pokusmi o ovplyvňovanie diania v Líbyi zvonku.

Britská vláda dnes zvolala svoj krízový výbor, ktorý má rozhodnúť, či bude potrebné využiť armádu na evakuáciu takmer 200 Britov a ich kolegov pracujúcich v Líbyi v oblasti ropného priemyslu.

Minister zahraničných vecí William Hague v rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC nevylúčil nasadenie špeciálnych síl na záchranu 170 britských štátnych príslušníkov nachádzajúcich sa v púštnych táboroch mimo veľkých miest.

Talianska letecká spoločnosť Alitalia medzitým informovala, že z bezpečnostných dôvodov pozastavila na neurčitú dobu lety do Tripolisu.

Alitalia je v kontakte s ministerstvom zahraničných vecí a je pripravená uskutočniť mimoriadne lety, ak bude potrebné evakuovať talianskych občanov.

V Líbyi sa nachádza momentálne najmenej 50 slovenských občanov. Evakuáciu tých, ktorí chcú opustiť krajinu, koordinuje slovenské ministerstvo zahraničných vecí. Uviedol to dnes hovorca rezortu diplomacie Ľuboš Schwarzbacher.

Dve Slovenky, matka s dcérou, už v stredu večer opustili Líbyu na palube lietadla, ktoré pristálo v ukrajinskom Kyjeve. V prípade ďalších je problémom ich preprava do Tripolisu, keďže sa nachádzajú vo vzdialených častiach krajiny. Situácia je navyše neprehľadná a plánované spoje sa môžu každú chvíľu zrušiť.

"Snažíme sa s partnermi nájsť najvhodnejší spôsob, ako by naši ľudia mohli z krajiny odísť," uviedol Schwarzbacher.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu