Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Policajti strieľajú do veriacich vychádzajúcich z mešít

Nepokoje v Líbyi si vyžiadali už stovky obetí
Nepokoje v Líbyi si vyžiadali už stovky obetí (Zdroj: SITA)

BENGÁZÍ - Bezpečnostné sily verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu aj v piatok pokračujú v streľbe do opozičných demonštrantov. Okrem toho sa objavili správy, že strieľajú aj náhodne do ľudí vychádzajúcich po piatkových bohoslužbách z mešít, ktorých duchovní inklinujú k opozícii.

Potvrdili to pre zahraničné médiá viacerí ľudia, ktorí sa stali svedkami streľby. Podľa agentúry AP zastrelili Kaddáfího sily v piatok v metropole Tripolis najmenej štyroch ľudí, agentúra AFP píše zatiaľ o dvoch potvrdených obetiach. Viacerí veriaci informujú, že v mešitách im čítali text, zrejme na príkaz vlády, v ktorom sa hovorí o potrebe návratu k stabilite a zastavenia vzbury zo strany protištátnych živlov.

Kaddáfího sily v minulých dňoch niekoľkokrát brutálne zaútočili v Tripolise aj iných mestách na demonštrantov a stovky z nich pripravili o život. Kaddáfí na demonštrantov dokonca údajne opakovane poslal stíhačky, ktoré bombardovali viaceré časti Tripolisu, kde sa nachádzali opoziční demonštranti.

Vo štvrtok sa objavili informácie, že Kaddáfího jednotky prehľadávajú nemocnice a zabíjajú v nich demonštrantov, ktorí sa tam liečia zo zranení. Líbyjský vodca tvrdí, že za opozičnými protestmi stojí teroristická sieť al-Kájda, ktorá nadrogovala líbyjskú mládež a donútila ju protestovať proti vláde. "Obraciate sa k bin Ládinovi! Dávajú vám drogy!" kričal Kaddáfí vo štvrtkovom televíznom vystúpení. "Zneužívajú mladých a dávajú im halucinogénne pilulky do kávy s mliekom, ako Nescafé," tvrdí politik, ktorý si za svoje správanie v minulosti vyslúžil medzi diplomatmi pomenovanie Besný pes.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu