Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Predal štyri stíhačky za pár stoviek, dostal 11 rokov

MiG-31
MiG-31

MOSKVA - K jedenástich rokov väzenia odsúdil súd v Nižnom Novgorode bývalého vysokého úradníka Andreja Siljakova za podvod pri predaji stíhačiek MiG-31.

Štyri tieto stroje predal za celkovú sumu 612 rubľov, teda za asi 15 eur, hoci ich skutočná hodnota podľa verdiktu presahovala 1,3 miliardy rubľov (asi 32,6 milióna eur). Aféra tak ukazuje nakoľko je rozšírená korupcia v ozbrojených silách, ktoré sa teraz chystajú minúť bilióny rubľov za nové zbrane.

Verdikt bol vzhľadom na utajenie prípadu vynesený s vylúčením verejnosti a v neprítomnosti odsúdeného, ktorý je na úteku pred spravodlivosťou. Siljakov sa súdu ospravedlnil v liste, v ktorom svoju neprítomnosť vysvetlil ako "posledný pokus" upozorniť na svoju nevinu vo "vykonštruovanom prípade" plnom sfalšovaných svedectiev. Avšak sľúbil, že do väzenia sa sám dostaví hneď po oslave manželkiných narodenín. Úrady majú o dodržaní slova svoje pochybnosti.

Korupcia v ozbrojených silách len vlani podľa hlavného vojenského prokurátora spôsobila štátu škodu za viac ako 6,5 miliardy rubľov (162,3 milióna eur); reč však ide len o odhalených prípadoch. Sergej Fridinskij zároveň svojich podriadených vyzval k dôslednejšiemu boju proti korupcii v podmienkach, keď výdavky na obranu prudko rastú.

Rusko chce v rokoch 2011 až 2020 na prezbrojenie armády vynaložiť 19 biliónov rubľov (477 miliónov eur). Ministerstvo obrany už prezradilo, že plánuje štyri pätiny z tejto sumy vynaložiť na obstaranie 600 nových bojových a transportných lietadiel, tisícky vrtuľníkov, desiatok oddielov protivzdušných systémov S-400 a S-500 a stovky nových vojnových lodí, vrátane 35 korviet, 15 fregát, ôsmich strategických jadrových ponoriek a dvadsiatky ponoriek. Desatina sumy má poslúžiť k vývoju nových zbraní a zvyšok k opravám a modernizácii existujúcej výzbroje.

Nový zbrojný program takmer štvornásobne prevyšuje predchádzajúci program pre roky 2007 až 2015, ktorého ciele sa však naplniť nepodarilo. Experti upozorňujú, že podmienkou úspechu nových plánov sa javí naozaj dôsledné potláčanie korupcie pri obranných obstarávaniach a zavedenie transparentných cien, inak nový program bude zdieľať osud svojho predchodcu a armáda sa opäť nedočká nových zbraní, ktoré by nahradili zastaralú výzbroj pochádzajúcu ešte zo sovietskych čias .
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu