Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Kaddáfího dni sú zrátané, podľa exministra spácha samovraždu

Muammar Kaddáfí na titulke
Muammar Kaddáfí na titulke

TRIPOLIS - Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí spácha samovraždu rovnako, ako to urobil Adolf Hitler. Tvrdí to bývalý líbyjský minister spravodlivosti Mustafa Muhammad Abbúd Džalíl.

Džalíl, ktorého dnes citoval švédsky Expressen, si je tým úplne istý. Denník priniesol časť rozhovoru už v stredu. Minister v ňom tiež vyhlásil, že Kaddáfí osobne nariadil atentát na lietadlo spoločnosti PanAm. V roku 1988 sa zrútilo po výbuchu bomby nad škótskym mestečkom Lockerbie. Zahynulo vtedy 270 ľudí. Jediného usvedčeného atentátnika v roku 2009 Škótsko vydalo Líbyi z humanitárnych dôvodov.

V dnes publikovanej časti rozhovoru Džalíl tvrdí, že "Kaddáfího dni sú zrátané". "Skončí ako Hitler, spácha samovraždu. To nie je niečo, čo si len myslím, som si tým na sto percent istý," povedal exminister.

Funkcie sa vzdal v pondelok a švédskemu denníku poskytol štyridsaťmninútový rozhovor vo východolibyjskom meste Bajdá, ktoré už sa vymklo spod kontroly Kaddáfího jednotiek.

Džalíl bol vo funkcii od roku 2007 a v minulosti sa pokúšal rezignovať už dvakrát. Teraz vyzval líbyjských diplomatov, aby podporili protestujúcich.

"Považujem Kaddáfího za diabla. Líbyjskí diplomati na celom svete by sa mali od jeho krutého režimu dištancovať. Vyzývam ich, aby ostali v úradoch, ale aby sa postavili na stranu národa," povedal Džalíl.

Zásadne odsúdil fakt, že Kaddáfí povolal proti demonštrujúcim afrických žoldnierov. Kaddáfí vraj tieto jednotky budoval už dlho. "Vláda sa rozhodla poskytnúť líbyjské občianstva ľuďom z Čadu a Nigeru. Vždy som proti tomu protestoval a je to aj v zápisoch z týchto rokovaní," povedal exminister.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu