Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kaddáfího plán: Chaos a sabotáž ropovodov?

Plagát s Kaddáfim
Plagát s Kaddáfim

TRIPOLIS – Situácia v Líbyi, ktorá sa ocitá na pokraji občianskej vojny, by sa mohla ešte výraznejšie zhoršiť. Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí údajne nariadil bezpečnostným službám začať sabotovať ropné zariadenia.

Začnú tým, že vyhodia niekoľko ropovodov, prerušia tok do stredomorských prístavov. Sabotáže, podľa zasvätených, majú slúžiť ako správa pre povstalecké kmene Líbye: „Buď ja, alebo chaos,“ uviedol na svojom webe týždenník Time, ktorý sa odvoláva na zdroj blízky režimu.

Ako však súčasne pripomína, pred dvoma týždňami ten istý zdroj tvrdil, že povstanie v Tunisku a Egypte sa nikdy nedotkne Líbye. Tvrdil, že Kaddáfí má pod kontrolou všetky hlavné kmene, ktoré ho držia pri moci posledných 41 rokov. Muž sa samozrejme mýlil a všetko, čo teraz hovorí o zámeroch Kaddáfího, treba brať v tomto kontexte, pripomína Time.

Kaddáfí sa teraz môže spoliehať len na oddanosť jeho kmeňa, Kadhadhfa. Pokiaľ ide o armádu, od pondelka mu zostalo verných údajne len 5000 vojakov, všetko príslušníkov jeho elitnej jednotky. Medzi nimi je aj 32. brigáda pod velením jeho druhého najmladšieho syna Chamisa.

Celková sila líbyjskej armády pritom predstavuje 45-tisíc mužov. Kaddáfí si údajne uvedomuje, že s touto silou nemôže získať späť kontrolu nad krajinou. Čo ale môže urobiť, je zmeniť Líbyu na Somálsko, keď vzbúrené kmene a armádni dôstojníci oľutujú svoju zradu. "Mám peniaze a zbrane na dlhý boj," mal povedať Kaddáfí svojim blízkym.

V snahe zvýšiť chaos v krajine Kaddáfí údajne nariadil prepustiť z väzenia islamských militantov v nádeji, že budú konať na vlastnú päsť a vyvolávať chaos, útočiť na cudzincov a vzbúrené kmene. Líbyjský vodca v utorok naopak uisťoval talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho, že Líbya je "v poriadku". V krajine vládne "bezpečnosť, stabilita a národná jednota", citovala Kaddáfího štátna tlačová agentúra JANA. "Každý, kto chce vedieť pravdu, by mal sledovať líbyjské médiá a neobracať sa ku klamstvám a vykonštruovaným informáciám vysielaným inštitúciami zradcov," uvádza agentúra.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová medzitým pohrozila Líbyi sankciami, ak tamojší režim okamžite nezastaví násilie proti demonštrantom. Prejav líbyjského vodcu, v ktorom hrozil demonštrantom trestom smrti, označila za "veľmi šokujúci", pretože tým "prakticky vyhlásil vojnu svojim vlastným ľuďom".

Kaddáfí vyhlásil, že neopustí svoju krajinu a je pripravený "zomrieť ako mučeník". Povedal tiež, že zatiaľ nepoužil proti demonštrantom silu, ale v prípade potreby je pripravený urobiť to.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu