Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Kaddáfí nasadil letectvo, piloti utiekli na Maltu

Na Malte pristáli dve stíhačky Zobraziť galériu (6)
Na Malte pristáli dve stíhačky

TRIPOLIS - Líbyjské letectvo v pondelok zaútočilo proti účastníkom protivládnych protestov v Tripolise. Informovala o tom televízia al-Džazíra s odvolaním sa na očitých svedkov.

Ako pre al-Džazíru povedal z predmestia Tripolisu muž vydávajúci sa za opozičného aktivistu, lietadlá bombardovali niektoré časti mesta. Správu nebolo možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Letectvo údajne bombardovalo obytné časti metropoly, Kaddáfího syn Sajf Islám tvrdil, že terčom boli muničné sklady. Líbyjská televízia ale všetky správy o "masakroch v mestách, dedinách a štvrtiach" označila za nepravdy, proti ktorým "je treba bojovať".

Na Malte v pondelok podľa očitých svedkov neočakávane pristáli dve líbyjské stíhačky a dva civilné vrtuľníky. Piloti strojov Mirage údajne požiadali o politický azyl. Podľa zdrojov z letiska bolo vo vrtuľníkoch sedem ľudí, ktorí tvrdili, že sú francúzskymi občanmi. Úrady preverujú ich totožnosť.

Líbyou otriasajú násilné protesty, ktoré si vyžiadali už niekoľko stoviek obetí na životoch. Demonštranti požadujú odchod Kaddáfího, ten se ale moci vzdať nechce. Armáde nariadil potlačiť demonštrácie, hoci časť  ozbrojených síl odmietla proti demonštrantom zakročiť.

Postup Tripolisu neschvaľujú mnohí líbyjskí diplomati v zahraničí. Vzťahy s Kaddáfím prerušili veľvyslanectvá v Austrálii a v Indii. Demisiu podal jeden diplomat z veľvyslanectva v Pekingu a traja zo Štokholmu. Libyjskí diplomati v Malajzii odsúdili masakry civilistov a odopreli podporu štátu. Zástupcovia pri OSN vyzvali líbyjskú armádu, aby zvrhla "tyrana" Kaddáfího, ktorého obvinili z genocídy vlastného národa.

Alí Ísáví, ktorý doteraz zastupoval Líbyu v Dillí, oznámil dnes agentúre Reuters, že Kaddáfí nasadil proti demonštrantom žoldnierov z iných afrických krajín. Veľa vojakov kvôli tomu údajne prešlo na stranu demonštrantov.

"( žoldnieri) z Afriky, hovoria francúzsky a ďalšími jazykmi. Vojaci Líbyjčania a nedokážu sa pozerať na to, ako cudzinci zabíjajú Líbyjčanov a preto sa pridali k ľuďom," povedal Ísáví, ktorý bol podľa spravodajcu Reuters zjavne nervózny a rozrušený.

Upozornil na to, že Líbyjčania sami nič nezmôžu proti bombardujúcim lietadlám. "Nežiadame o vyslanie medzinárodných síl, ale vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby Líbyjčanov zachránilo," povedal.

V Tripolise panoval ráno pokoj. Pokračovala evakuácia cudzích štátnych príslušníkov z krajiny, Rusko vysiela štyri lietadlá k evakuácii asi 500 svojich občanov

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu