Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

V Líbyi je 50 Slovákov, odísť chce deväť, z toho dve deti

Protestujúci dav
Protestujúci dav (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Deväť Slovákov chce ujsť z Líbye pred nepokojmi, dnes to potvrdilo ministerstvo zahraničných vecí.

"Deväť našich občanov, vrátane dvoch detí, nás požiadalo o pomoc pri vycestovaní z krajiny. Sme v kontakte s našimi partnermi a máme prehľad o voľných prepravných kapacitách. Naša diplomatická služba a pracovníci zastupiteľského úradu v Tripolise sa neustále pokúšajú skontaktovať so slovenskými občanmi, ktorí sa nachádzajú v krajine, aby sme zistili, kto z nich má záujem odcestovať z Líbye," uviedol hovorca rezortu Ľuboš Schwarzbacher.

"Slovensko bude pri evakuácii slovenských občanov využívať prepravné kapacity našich partnerov,“ konštatoval. Týka sa to zrejme aj rakúskeho vojenského lietadla, ktoré má základňu na Malte.

MZV v Líbyi eviduje 50 slovenských občanov, medzi ktorými je 17 detí, povedal Schwarzbacher. "V súvislosti s násilne potláčanými demonštráciami a zhoršenou bezpečnostnou situáciou v Líbyi odporúčame slovenským občanom, aby do krajiny necestovali. Slovenskí občania, ktorí sú v krajine, by mali venovať zvýšenú pozornosť vývoju situácie v mieste pobytu a vyhýbať sa demonštráciám," varuje slovenská diplomacia.

V prípade potreby sa môžu Slováci obrátiť na slovenské veľvyslanectvo v Tripolise na číslach +218 21 4781388, +218 91 218 5248, prípadne +88 216 3000 3092 alebo na stredisko pre pomoc a služby občanom na čísle +4212 5978 5978.

Rakúska armáda v pondelok večer poprela správy o uzavretí vzdušného priestoru nad líbyjským hlavným mestom. Ako povedal hovorca rakúskeho ministerstva obrany Michael Huber, lietadlo typu AC-130 Hercules úspešne evakuovalo z Tripolisu na Maltu 62 európskych občanov. "Jeden náš zdroj predtým povedal, že vzdušný priestor uzavreli, iný nám potvrdil, že nie. Naše lietadlo mohlo odletieť," vyhlásil.

Stupňujúce sa násilie síl verných prezidentovi Muammarovi Kaddáfímu proti demonštrantom si podľa niektorých zdrojov vyžiadalo najmenej 400 obetí na životoch.

Organizácia Human Rights Watch hovorí o 233 životoch. Tento počet však môže byť vyšší, keďže v pondelok hlásili len z Tripolisu najmenej 60 mŕtvych.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu