Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Po zemetrasení už 98 obetí, škody za miliardy

Následky zemetrasenia
Následky zemetrasenia

CHRISTCHURCH - Tímy novozélandských hasičov a zahraničných záchranárov, najmä z USA a Japonska, pokračujú v hľadaní osôb utorkového ničivého zemetrasenia v novozélandskom meste Christchurch. Oficiálny údaj o počte mŕtvych sa zvýšil na 98, panujú ale vážne obavy, že bude ešte vyššie.

Zemetrasenie o sile 6,3 stupňa Richterovej stupnice spôsobilo v druhom najväčšom novozélandskom meste rozsiahle škody. Úrady zatiaľ identifikovali 50 obetí, 2500 ľudí sa zranilo, z toho 164 ťažko.

Predseda novozélandskej vlády John Key dnes v televíznom prejave oznámil, že počet obetí dosiahol číslo 92 a okolo 200 ľudí zostáva nezvestných. Len v jazykovej škole v centre mesta, ktorú zemetrasenie zrovnalo so zemou, je nezvestných 47 študentov, z toho desať Japoncov.

Polícia a hasiči sa ale nevzdávajú nádeje, že pod troskami zrútených budov sú ešte živí ľudia. Svedkovia hovoria o hlasoch, ktoré začuli pod zrúteným kostolom v centre mesta. Záchranné práce sa sústreďujú do centrálnych obchodných štvrtí. 

Obavy mestskej správy vzbudzuje dvadsaťšesťposchodový hotel Grand Chancellor, ktorého pád by podľa expertov mohol vyvolať dominový efekt. "Je to neuveriteľne nebezpečné, ak spadne na zem, vyvolá to silnú tlakovú vlnu," komentoval situáciu starosta mesta Bob Parker.

Od utorka mesto zaznamenalo stovku následných otrasov, z ktorých niektoré len dokonali dielo skazy. Ulice sú zablokované, na niekoľkých miestach sa vytvorili veľké jazerá z vody uniknutej z poškodených hydrantov. Podľa prvých odhadov investičnej banky JP Morgan náhrada škody môže stáť poisťovne až 12 miliárd dolárov.


 



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu