Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Sobotňajšie zemetrasenie bolo najväčšie za 25 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Sobotňajšie zemetrasenie, ktorého epicentrum s magnitúdou 4,7 bolo pri meste Oroszlány v Komárňansko-ostrihomskej župe, spôsobilo praskliny domov, poškodilo komíny a kostol.

Podľa denníka Népszabadság pri zemetrasení, ktoré bolo najväčším v Maďarsku za uplynulé štvrťstoročie, sa nikto nezranil, nikoho nemuseli vysťahovať a neboli poškodené ani potenciálne nebezpečné priemyselné podniky, či dunajské mosty v Budapešti.

Denník pripomína, že zemetrasenie vyvolalo zdesenie obyvateľov Oroszlányu, Tatabánye, Taty, ale aj Budapešti či Györu. Ľudia vybehli najmä z vyšších budov a neskôr sa neodvážili použiť výťahy. Panika nevypukla nikde a nikto sa pri tom ani nezranil.

V Oroszlányi sa ľudia okrem toho, že zemetrasenie bolo tam najsilnejšie, zľakli aj skutočnosti, že sa pred niekoľkými dňami pri neďalekej Bábolne chvela zem. Báli sa, že išlo o predzvesť väčšej katastrofy. V tomto meste popraskali steny viacerých budov, poškodené zostali komíny a v obci Várgesztes popraskala stena kostola.

Odborníci ešte v noci zo soboty na nedeľu preverili podniky v regióne, vrátane skládok nebezpečných látok a dôležitú infraštruktúru. Poškodenie zemetrasením však nikde nezistili.

Primátor Budapešti István Tarlós tesne po zemetrasení nariadil previerku mostov a podchodov, experti však ani tam nenašli stopy po poškodení.

V Budapešti popraskali steny iba jednej budovy v 11. budapeštianskom obvode, ľudí však ani tam nemuseli vysťahovať. Seizmológovia takmer s určitosťou vylúčili, že sobotňajšie otrasy boli predzvesťou väčšieho zemetrasenia. Dotrasov namerali niekoľko, tie však boli podstatne slabšie, informuje Népszabadság.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu