Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pochovaná zaživa: Zúfalej žene pod troskami sa vybil telefón!

Z budov ostali po zemetrasení iba trosky Zobraziť galériu (6)
Z budov ostali po zemetrasení iba trosky

WELLINGTON - Zemetrasenie, ktoré včera zasiahlo Nový Zéland, si podľa aktuálnych správ vyžiadalo najmenej 75 obetí a zničilo značnú časť mesta Christchurch. Desiatky ľudí sa však stále nachádzajú pod troskami a dúfajú, že ich záchranári čoskoro nájdu.

Jednou z nich je aj Anne Vossová, ktorá uviazla v ruinách jednej z administratívnych budov. Žena si v neutešenej situácii dokázala poradiť a pomocou mobilného telefónu privolala pomoc. Pre televíznu stanicu Channel 7 uviedla, že „síce nevidí svojich kolegov, ale vie, že sú na druhej strane budovy“. „Netuším, v akom sú stave ale občas začujem ich výkriky o pomoc.“

Vossová nemá pri sebe žiadne jedlo ani vodu a údajne krváca. Pozitívne myslenie jej však pomáha udržiavať jej rodina a priatelia, ktorí sú s ňou v telefonickom kontakte zatiaľ čo sa k nej záchranári snažia dostať. Podľa najnovších správ sa jej však už na mobile vybila baterka. Jej posledné slová hovorili o tom, že sa nemieni vzdať. V budove je s ňou podľa odhadov „zaživa pochovaných“ až tridsať ľudí, ktorí čakajú na vyslobodenie.

Včerajšie zemetrasenie o sile 6.3 Richterovej stupnice bolo už druhé za ostatných päť mesiacov, ktoré postihlo mesto Christchurch s 350-tisíc obyvateľmi. Polícia sa spolu s vojakmi teraz sústredí na to, aby lokalizovala tých, ktorí katastrofu prežili.

„Dostávame sms správy od ľudí, ktorí sa nachádzajú stále v sutinách. Z niektorých domov sa ozýva búchanie a klopanie,“ povedal policajný šéf Russell Gibson. Starosta Bob Parker vyhlásil stav núdze a zákaz nočného vychádzania.

Predseda vlády John Key včera vyhlásil, že počet mŕtvych sa bude s najväčšou pravdepodobnosťou ešte zvyšovať. „Je to absolútna pohroma. Možno sme práve zažili najčernejší deň v histórii našej krajiny.“

Najhoršie zemetrasenie postihlo Nový Zéland v roku 1931, keď na Severnom ostrove zabilo najmenej 256 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu