Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Po zemetrasení na N. Zélande najmenej 65 obetí

Zrútil sa aj Kostol
Zrútil sa aj Kostol

WELLINGTON - Zemetrasenie o sile 6,3 stupňa Richterovej stupnice zasiahlo dnes mesto Christchurch na Novom Zélande. Podľa premiéra Johna Keye, ktorého citujú agentúry, si vyžiadalo najmenej 65 ľudských životov. Úrady predpokladajú, že počet mŕtvych bude ešte vyššia

Americká geologická služba (USGS) lokalizovala ohnisko zemetrasenia vo štvorkilometrovej hĺbke asi päť kilometrov juhozápadne od mesta.
    

Polícia evakuuje obyvateľov i zamestnancov z budov v centre mesta, pretože budovy tam boli čiastočne poškodené už pri minuloročnom septembrovom zemetrasení.
Podľa oznámenia miestneho rozhlasu sa zrútil kostol blízko mestského centra.
    
Neprejazdný je most. Otras poškodil pozemné komunikácie a vyvolal tiež niekoľko požiarov. Mnohé domy majú vážne trhliny. Starosta Bob Parker vyhlásil, že v budove radnice, z ktorej on sám vybehol, bolo niekoľko ľudí zranených, v meste vraj sú vážne zranení ľudia.
    

Medzi mŕtvymi sú aj cestujúci z dvoch autobusov, na ktorých dopadli trosky budov z veľkej výšky.
Pod troskami sa ocitlo mnoho automobilov. Prerušené sú dodávky vody aj elektriny, prerušené je telefónne spojenie. Mimo prevádzky je aj letisko. Z porušeného potrubia zalieva ulice voda. Od vlaňajšieho zemetrasenia (4. septembra), kedy druhé najväčšie mesto súostrovia Christchurch postihlo ničivé zemetrasenie o sile 7,1 stupňa, zažilo toto mesto na Južnom ostrove stovky následných otrasov. Utrpelo rozsiahle škody, zranených bolo vtedy len niekoľko málo ľudí, pretože prírodný živel udrel v ranných hodinách, keď bolo na uliciach len minimum ľudí.
    

Dnes ale zemetrasenie postihlo mesto v čase obeda a v uliciach, obchodoch či reštauráciach sa pohybovalo veľké množstvo obyvateľov.
    

Zemetrasenia sú na Novom Zélande časté.
Seizmológovia v tejto ostrovnej krajine zaznamenajú až 15.000 zemetrasení ročne, ale nanajvýš 150 ich človek vníma a dve desiatky dosahujú päťstupňové hodnoty.
    

Najväčšia katastrofa postihla v roku 1931 mesto Napier na Severnom ostrove.
Vtedy tam zahynulo viac než 250 ľudí. Zemetrasenie z júla 2009 o sile 7,8 stupňa spôsobilo, že sa južný cíp krajiny posunul o 30 centimetrov bližšie k Austrálii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu