Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Zemetrasenie: Mala som pocit, že sa nám pohla obývačka

Ilustračné Foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné Foto

BRATISLAVA/ KOMÁRNO - "Mala som pocit, že sa nám pohla celá obývačka," opísala zemetrasenie obyvateľka Komárna Mária Hrkľová. Zemetrasenie s epicentrom v Maďarsku okolo 18:40 cítilo množstvo ľudí na Slovensku.

Okolo 18:40 "sme v celom Komárne zaznamenali zemetrasenie. Mala som pocit, že sa nám pohla celá obývačka. Triasli sa žalúzie a podobne", napísala Mária Hrkľová. Zemetrasenie cítili v celom Komárne. Otrasy zeme vystrašili aj ľudí v Nových Zámkoch, Leviciach a ďalších mestách a obciach hlavne na juhu Slovenska, no tiež v Bratislave a inde. Otrasy mali trvať len pár sekúnd.

Ako informoval nitriansky krajský hovorca hasičov Viliam Pánsky, hasiči mali v tejto súvislosti jeden výjazd do bytovky v Nových Zámkoch. „Po prehliadke domu a všetkých inžinierskych sietí sme skonštatovali, že nedošlo k žiadnemu porušeniu a ani zraneniu žiadnych osôb,“ povedal Pánsky. Ako ďalej dodal, otrasy zaznamenali okolo 18:45 aj samotní hasiči na svojich staniciach.

Zemetrasenie pocítili prevažne obyvatelia Južného Slovenska. Čitateľ Jozef z Nových Zámkov napísal: "Pocítil som ako sa chveje podo mnou sedačka a lampa vedľa sedačky sa rozkývala, až som mal pocit, že niekto narazil do rohu domu, v ktorom bývam." Otrasy boli cítiť aj v hlavnom meste. Marek (29) z Karlovej Vsi sa práve učil, keď zacítil jemné chvenie "Bolo 18:43 a
aj v Karlovej Vsi bolo cítiť záchvevy. Učil som sa a podomňou sa jemne triasla stolička." 

"O 18.42 hodine sme s manželom cítili pri sedení hýbanie z ľavej strany do pravej, stojáca lampa sa presne tak isto hýbala, trvalo to asi 3 sekundy,"
opísala svoju skúsenosť so zemetrasením Mirka z Piešťan, ktorá býva na šiestom poschodí v paneláku. Robo z Nitry prirovnal otrasy zeme k situácii, keď okolo prechádza nákladné auto: "Záchvevy zeme bolo cítiť aj v Nitre, trvalo to pár sekúnd asi tak 5-7. Pozerali sme s manželkou televíziu a zrazu sa začala chvieť sedačka. Bolo to také chvenie ako keď prejde okolo vás nákladné auto, také kratkodobé vlnenie zeme."

Severozápadnú časť Maďarska v sobotu večer zasiahlo mierne zemetrasenie, ktoré pocítili aj obyvatelia Budapešti a južného Slovenska. Maďarská tlačová agentúra MTI uvádza, že prijala početné telefonáty z hlavného mesta a jeho okolia, kde volajúci informovali o otrasoch. Tie rozhýbali aj samotnú budovu agentúry, podľa ktorej zemetrasenie trvalo asi štyri až päť sekúnd. Otrasy v Maďarsku zaznamenal aj Úrad pre geologický prieskum Spojených štátov (USGS), ktorý poskytuje podrobné informácie o zemetraseniach na celom svete. Sobotňajšie zemetrasenie podľa neho nastalo o 18:41 miestneho času približne 54 kilometrov západne od Budapešti a 113 kilometrov juhovýchodne od Bratislavy. Miesto vzniku USGS lokalizoval v približne osemkilometrovej hĺbke pod zemským povrchom. Zo zasiahnutej oblasti zatiaľ neprichádzajú žiadne správy o prípadných zraneniach alebo materiálnych škodách.



Zemetrasenie: Mala som pocit,
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu