Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Tuniský prezident ukrýval v paláci diamanty a bankovky

Zín al-Ábidín Ben Alí
Zín al-Ábidín Ben Alí (Zdroj: TASR)

TUNIS - Zosadený tuniský prezident Zín al-Ábidín bin Alí ukryl na tajných miestach po svojom paláci diamanty, zlato i zväzky bankoviek. Informovala o tom tuniská štátna televízia.

Bin Alí utiekol v januári z chudobnej severoafrickej krajiny po vlne protestov proti jeho 23-ročnej represívnej vláde, ktoré vyvolali podobné demonštrácie v arabskom svete a podnietili podobnú revolúciu v Egypte.

Zvrhnutý prezident ukrýval poklady za závesmi a v tajných priestoroch za palácovou knižnicou, vyplýva z videonahrávky odvysielanej cez víkend štátnou televíziou. Zábery zachytávali milióny dolárov a eur, diamantové náhrdelníky a zlato objavené v paláci v metropole Tunis.

Nájdené bohatstvo podľa správy prerozdelia obyvateľom Tuniska, ktorí sa sťažovali na rozsiahlu korupciu počas vlády bin Alího.

Francúzsko, Švajčiarsko, Kanada a Európska únia oznámili, že zmrazili aktíva bývalého tuniského prezidenta a jeho rodiny. Dočasná vláda, poverená prípravou volieb, uviedla, že sa snaží získať späť tieto peniaze a majetok, aby ho použila v boji proti chudobe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu