Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bohatstvo Mubarakovej rodiny: Majetok za 30 miliárd!

Protesty proti Mubarakovi pokračujú
Protesty proti Mubarakovi pokračujú (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Rodina egyptského prezidenta Husního Mubaraka (82), ktorý je takmer 30 rokov pri moci, sa nemusí po páde prezidenta obávať o svoje živobytie, keďže si počas jeho vlády nahonobila miliardový majetok, aj keď jeho výška nie je presne známa.

O súkromnom živote prezidenta sa vie iba to, že má s manželkou Súzán dvoch synov, z ktorých mladší Gamál mal pôvodne vystriedať otca na prezidentskom poste, čo je teraz už vylúčené. O plánoch prezidentovej rodiny sa v Egypte tiež veľa nevie. Sám Mubarak v utorok vylúčil, že by sa chystal krajinu opustiť, pretože v "Egypte chce zomrieť".

Na rozdiel od rodiny tuniského prezidenta sa Mubarak a jeho manželka nevystatovali svojím luxusom, skôr sa na verejnosti hovorilo o prezidentovom asketickom živote, aj keď synovia Gamál a Alá si údajne luxus užívali. Bolo verejným tajomstvom, že majetok Mubarakovej rodiny má hodnotu 40 miliárd dolárov (28,98 mld. eur). Britské médiá písali o 30 miliardách dolárov vo švajčiarskych a francúzskych bankách ako aj v USA a Španielsku. Rodina si údajne začala ukladať peniaze v zahraničí iba pred niekoľkými rokmi, asi z obavy pred budúcnosťou.

Súzánina matka pochádza z Walesu a spolu so synmi má aj britský pas. Egyptskej "prvej dáme", ktorú volajú v Egypte Mária Antoinetta, patrí údajne majetok v hodnote 3 až 5 miliárd dolárov (2,17 a 3,62 mld. eur), syn Alá má 8 miliárd dolárov (5,80 mld. eur) vrátane nehnuteľností vo Washingtone, Londýne, Los Angeles a v New Yorku.

Majetok syna Gamála dosahuje údajne výšku 17 miliárd dolárov (12,32 mld. eur) vrátane noblesnej rezidencie v Londýne. Mnohé Mubarakove peniaze pochádzajú údajne z provízií z obchodu so zahraničnými koncernami, ktoré chceli investovať v krajine. Koľko peňazí pochádza z obchodu so zbraňami nie je známe. Rodina Mubarakovcov investovala aj do turistických centier Šarm aš-Šajch a Hurgada. V Egypte je verejným tajomstvom, že veľké podniky a západné firmy museli odovzdať rodine polovicu ich zisku. Na zozname štátov s najväčšou korupciou umiestnila Trasparency International Egypt na 98. miesto zo 178 krajín.

Mubarak má špeciálne postavenie medzi lídrami arabského sveta. Stojí na čele najľudnatejšej arabskej krajiny a má dobré vzťahy s USA a Izraelom. Do čela krajiny sa dostal ako viceprezident po zavraždení prezidenta Anvara as-Sádáta, ktorého zavraždili radikálni moslimovia po podpísaní mierovej zmluvy s Izraelom. Mubarakovi sa podarilo udržať mierovú zmluvu s Izraelom a zároveň zabezpečiť Egyptu vedúcu úlohu v regióne.

Informoval o tom spravodajský portál rakúskej televíznej stanice ORF.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu