Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V arabskom svete to vrie, vlády reagujú použitím násilia

Protesty v Alžírsku Zobraziť galériu (5)
Protesty v Alžírsku (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS/ALŽÍR/MANÁMA/SANÁ - V arabskom svete dnes pokračovali protivládne demonštrácie. Aktuálnymi ohniskami nepokojov boli Líbya, Alžírsko, Bahrajn a Jemen, kde vyšli do ulíc tisíce ľudí a požadovali reformy.

Mocní týchto krajín však výzvy demonštrantov nechcú počuť a svoje pozície niekedy obhajujú až s brutálnym násilím. Hlavne v Líbyi bezpečnostné zložky nepoznajú zľutovanie, uviedla tlačová agentúra DPA.

V pobrežnom líbyjskom meste Benghází došlo znovu ku krvavým stretom medzi odporcami a prívržencami lídra Muammara Kaddáfího, ako aj armádnymi zložkami. Líbyjské špeciálne jednotky začali rozháňať zhromaždenia v Benghází násilím. Predtým už bola skoro polovica mesta pod kontrolou hnutia odporu.

Podľa odhadov organizácie na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW) zahynulo za tri dni protivládnych protestov v Líbyi najmenej 84 ľudí. Na mnohých miestach krajiny zlyhalo pripojenie na internet. Približne 400 protivládnych demonštrantov sa dnes zišlo v alžírskej metropole Alžír. Na Námestí 1. mája protestovali proti vláde a sociálnym problémom v krajine. Polícia použila na rozohnanie ľudí obušky, niektorí utrpeli zranenia. Bližšie informácie o zranených zatiaľ nie sú.

Minulý víkend nasadila alžírska vláda až do 30.000 policajtov, aby zabránila plánovanej demonštrácii. Na uliciach bolo aj tak približne 2000 ľudí, ktorí požadovali "koniec systému". Na alžírske pomery to bolo veľa účastníkov. Pod tlakom demonštrantov vláda oznámila, že koncom tohto mesiaca zruší 19 rokov platný zákon o výnimočnom stave. V Alžírsku ho prijali v roku 1992, počas vrcholiacej povstaleckej aktivity islamistických vzbúrencov. Opozičné skupiny argumentujú tým, že v súčasnosti nemá opodstatnenie a je namierený proti vládnym kritikom.

V ostrovnom kráľovstve Bahrajn sa po dvoch dňoch krvavých zrážok situácia upokojila. Korunný princ, šejk Salmán ibn Hamad al-Chalífa, ktorý je zároveň zástupcom najvyššieho veliteľa ozbrojených síl, dnes prekvapujúco "s okamžitou platnosťou" nariadil stiahnutie vojakov z ulíc a obývaných oblastí. O poriadok sa má postarať polícia. Na hlavné námestie sa vrátili tisícky oslavujúcich demonštrantov. Desiatky vládnych odporcov sa ráno zhromaždili pri nemocnici Salmaníja v Manáme, kam po krvavých zrážkach previezli väčšinu zranených.

Bahrajnský minister zdravotníctva uviedol, že počas noci utrpeli zranenia šiesti ľudia. Lekári hovorili o najmenej 66 zranených, niektoré zdroje uvádzajú až do 80 zranených. Kráľ už skôr ponúkol opozícii dialóg a poveril korunného princa, aby prijal potrebné opatrenia. V Jemene pokračovali demonštrácie proti dlhoročnému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi. Pri univerzite v Saná sa zišlo približne 500 demonštrantov, ale neďaleko sa sformovala demonštrácia stoviek Sálihových prívržencov. Jeden protivládny demonštrant prišiel o život a ďalší dvaja utrpeli vážne zranenia pri streľbe v rámci potýčiek s prezidentovými stúpencami. V piatok štyria ľudia zahynuli a desiatky utrpeli zranenia pri útokoch na demonštrantov v jemenských mestách Taíz a Aden, informovala internetová stránka Yemenpost.net.

Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová dnes v súvislosti so situáciou v arabskom svete povedala, že základné práva - ako sú sloboda zhromažďovania a sloboda prejavu - musia byť vládami rešpektované. V pondelok majú o situácii rokovať ministri zahraničných vecí EÚ. Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle pre denník Frankfurter Rundschau uviedol, že neverí na teóriu "domino-efektu", podľa ktorej by arabské režimy mohli jeden po druhom padnúť.

Krajiny, v ktorých sú nepokoje, sú veľmi rozdielne. Spoločné je len preskočenie iskry slobody. "Ľudia nejdú do ulíc len kvôli demokracii, ale aj kvôli pracovným miestam a šanci do budúcnosti. To je aj podmienkou preto, aby ľudia zostali v krajine a netlačili sa do Európy," vysvetlil Westerwelle.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu