Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Belgičanky sa vyzliekli na protest proti vláde

50 ľudí sa vyzlieklo do spodnej bielizne
50 ľudí sa vyzlieklo do spodnej bielizne

BRUSEL - Tisíce Belgičanov vyzývalo na recesistických manifestáciách politikov, aby ukončili osem mesiacov trvajúce handrkovanie a konečne vytvorili novú vládu.

Podnetom k manifestáciám bolo to, že Belgicko vo štvrtok vyrovnalo "svetový rekord" v dĺžke politickej krízy, ktorý patril Iraku - 249 dní.

V Bruseli okolo 800 mladých Belgičanov požadovalo ukončenie krízy a zachovanie jednotnej Belgicka. Zvolili formu humornej akcie nazvanej "hranolčeková revolúcia". Účastníci pochodovali k justičnému palácu v centre, ľuďom zadarmo rozdávali kornútky s hranolčekmi a majonézou, tak typické pre Belgicko a predávali sa flámske aj valónske pivá.

"Chceme ukázať našim valónskym kamarátom, že sme proti separatizmu. Flámi a frankofónni obyvatelia majú rovnaké sociálne a ekonomické problémy," vyhlásil flámsky študent biológie Günter Kathagen. S ostatnými prevolával, že v jednote je sila a že Belgicko je nedeliteľné.

Nechýbali ani bizarné výzvy, jeden z hercov vyzval mužov, aby sa prestali holiť, kým nebude zostavená vláda. Jeden socialistický poslanec navrhol ženám „sexuálny štrajk.“

V Gente sa okolo 50 ľudí, väčšinou študentov, vyzlieklo do spodnej bielizne a svojimi telami vytvorilo slovo "jednota". Na plagátoch svoju krajinu premenovali a svoj odpor vyjadrili heslom „Sex namiesto vojny – Belgoslavija“.

"Nemám čo skrývať. Politici musia ukázať rovnakú odvahu," povedala Frea Van Craynestová, ktorá sa v iba šiestich stupňoch nad nulou vyzliekla ako prvá. „Bez šiat sme všetci rovnakí,“ vyhlásila ďalšia.

Belgickým politikom sa nedarí zostaviť vládu od volieb 13. júna, príčinou sú rozpory Flámov a Valónov. Dlhotrvajúca kríza oživila a vyhrotila úvahy o rozpade federálneho belgického štátu, ktorý tvorí Flámsko, frankofónne Valónsko a dvojjazyčný Brusel.

Agentúry však konštatujú, že ani manifestanti ani ľudia, ktorí ich akciám prizerali, si o skorom riešení krízy nerobia ilúzie.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu