Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Počas demonštrácii v Lýbii 86 mŕtvych

Protesty v Lýbii
Protesty v Lýbii

TRIPOLIS - Líbyjské špeciálnej jednotky dnes nad ránom v Benghází rozohnali tábor, ktorý tam pred dvoma dňami rozbili manifestanti protestujúci proti režimu plukovníka Muammara Kaddáfího. S odvolaním sa na svedkov to oznámila agentúra AP.

Benghází bolo v posledných dňoch dejiskom najväčších protestov dôstojníkov proti Kaddáfímu za viac než 42 rokov jeho vlády. Vláda proti demonštráciám ostro zakročila. Podľa svedkov citovaných organizácií Human Rights Watch zabili bezpečnostné sily počas troch dní najmenej 84 demonštrantov. Agentúra Reuters pôvodne spomínala číslo 86. Len v piatok vraj bolo v Benghází napočítaných 35 obetí.

Skutočný počet je ťažké určiť. Zahraniční novinári nemôžu od začiatku nepokojov do krajiny prichádzať a prístup médií do oblastí konfliktov a spojenie s týmito oblasťami sú obmedzené. Oficiálne nebolo nič oznámené.

AFP však informovala, že podľa zaručeného zdroja nariadil líbyjský generálny prokurátor vyšetrovanie násilia, ktoré demonštrácie sprevádzalo.

O údajnom rozohnaní tábora opozičníkov informovali anonymný svedkovia. Špeciálne sily podľa nich použili slzný plyn a oblasť "vyčistili".

Miestni ľudia povedali, že do Benghází a niektorých ďalších miest prišli príslušníci elitnej takzvané Chamísovej brigády, nazývané podľa Kaddáfího syna, ktorý ju vedie. Sprevádzali ich milicionári, medzi ktorými boli zjavne aj zahraničné žoldnieri, zrejme vraj z Tuniska alebo zo subsaharskej Afriky. Tieto správy nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Britská rozhlasová stanica BBC citovala obyvateľa Benghází, podľa ktorých sú niektoré časti mesta bez prúdu a pri vládnych budovách sú tanky. Podľa svedka citovaného Reuters bola večer počuť streľba a protestujúci napadli a poškodili budovu štátneho rozhlasu. Väčšina ľudí sa vraj bojí von.

AP tiež uviedla, že nad ránom bol v Benghází prerušený internet.

Nepokoje zjavne inšpirovali protivládne demonštrácie v ďalších severoafrických krajinách - Egypte a Tunisku, ktoré viedli k pádu tamojších dlhodobých vládcov. Nie sú však spoľahlivé správy, že by zasiahli iné než východné oblasti Líbye, ktorých centrom je práve Benghází.

Štátna televízia v piatok vysielala zábery z manifestácií na podporu Kaddáfího v hlavnom meste Tripolise. Kazatelia v mešitách na televíznych záberoch zvádzali pri piatkových pobožnostiach protesty na "sily sionizmu a imperializmu", ktoré sa podľa nich pokúšajú rozdeliť krajinu.

Analytici uvádzajú, že v Líbyi je situácia iná ako v ďalších krajinách severnej Afriky, pretože Kaddáfi môže vďaka príjmom za ropu zmierňovať sociálne problémy a navyše je vo väčšine krajiny rešpektovaný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu