Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Pre brutálnu vraždu školáčky (13) menia v Česku zákon

Barborka Neměčková
Barborka Neměčková

BRATISLAVA - Stačilo! Státisíce Čechov podpísali petíciu, v ktorej protestovali proti nedotknuteľnosti detí, ktoré vraždia, či znásilňujú. Inicioval ju starosta obce, kde mladík dobodal a zneužil dievča. Vláda ustúpila, trestanie mladých násilníkov sa radikálne zmení.

V januári 2004 neudržal Robin (14) zo stredočeskej obce Kmetiněves svoje pudy pod kontrolou. Nožom dopichal a znásilnil o rok mladšiu Barborku Němečkovú. Barborka sa v osudný deň na Nový rok vracala popoludní od kamarátky zo susednej dediny domov.

Keď dlho neprichádzala, miestni obyvatelia ju začali hľadať. Krátko nato našli jej zohyzdené telo na brehu potoka. Neskôr vyšlo najavo, že vrah ju najprv dobodal, ešte živú znásilnil a potom hodil do vody.

Súd ho poslal do výchovného ústavu, odkiaľ sa po šiestich rokoch vrátil s čistým štítom, "akoby nič." Pobúrený starosta Luděk Kvapil spísal petíciu, ktorú podpísali státisíce ľudí. V najväčšej podpisovej akcii v histórii protestoval proti tomu, že štát nemá nad mladými násilníkmi kontrolu.

Žiadal napríklad znížiť vek trestnej zodpovednosti. Politici sa vôli ľudu podvolili a vláda dnes prikývla na návrh ministra spravodlivosti, ktorý chystá radikálnu zmenu v trestaní detí do 15 rokov.

V súčasnosti môžu byť i za vraždu poslaní len do "polepšovne," a to len do ich 19 rokov. V budúcnosti by im súd mohol nariadiť aj ústavnú liečbu, čiže zatvoriť ich napríklad na psychiatrii. A to aj doživotne. O prípade dnes informoval portál iDnes.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu