Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Do Európy sa šíri mráz, Sibír hlási mínus 60, Fínsko mínus 39

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA/HELSINKI - Do Ruska mieria kruté mrazy. Ministerstvo pre mimoriadne situácie dnes varovalo obyvateľov európskej časti krajiny, aby sa pripravili na príliv arktického vzduchu, ktorý stlačí stĺpce teplomerov k tridsiatke pod nulou. Na Sibíri je už teraz teplota dokonca dvakrát nižšia. Mrazivé teploty už zasiahli aj severnú Európu a cez víkend sa očakávajú aj u našich západných susedov.

Počas budúceho týždňa má v centrálnej časti Ruska teplota o desať až dvanásť stupňov nižšia, než je v polovici februára obvyklé. Ministerstvo varovalo pred možnosťou požiarov od priamotopov, pred kolapsom v zásobovaní elektrinou a pred problémami v dopravnom systéme. Vyzvalo obyvateľstvo, aby sa vyhýbalo omrzlinám, podchladeniu a ďalším zdravotným komplikáciam.

Nízke teploty dnes v noci namerali meteorológovia i vo Fínsku. Helsinský meteorologický inštitút hlásil teploty až 39 pod nulou v severnom Laponsku, čo je nový teplotný rekord pre tento rok. Nameraný rekord však bude podľa nich čoskoro prekonaný.

V južnom Estónsku a severnom Lotyšsku dnes meteorológovia namerali 31 stupňov pod nulou, tiež najnižšou miestnou teplotou tohtoročnej zimy. Podľa Českého hydrometeorologického ústavu zasiahnu mrazy i Českú republiku. Teploty klesajúce pod bod mrazu sa tam očakávajú cez víkend.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu