Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čo je s Mubarakom: Útek, depresie, ťažký stav, kóma?

Husní Mubarak
Husní Mubarak (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Asi 2000 ľudí sa dnes znovu zhromaždilo na káhirskom námestí Tahrir, ktoré bolo v uplynulých týždňoch dejiskom masívnych protestov proti prezidentovi Husnímu Mubarakovi (82).

Na ďalších miestach kvôli vyšším mzdám demonštrujú tisíce štátnych zamestnancov. Najvyššia vojenská rada, ktorá po páde prezidenta prevzala moc, podľa agentúry AP vyzvala na ukončenie protestných akcií.

Okolo Mubaraka sa objavuje množstvo špekulácií. Podľa egyptských médií v zlom zdravotnom stave a odmieta brať lieky. Podľa egyptského veľvyslanca v USA Sámiha Šukrího je Mubarak ťažko chorý, ďalšie podrobnosti však neuviedol.

Egyptský denník al-Masrí al-Džaum s odvolaním sa na dobre informované zdroje v nedeľu uviedol, že Mubarak upadol vo svojej rezidencii v Šarm aš-Šajchu do kómy. Lekári ešte nerozhodli o jeho prevoze do nemocnice.

Podľa ďalších nepotvrdených správ Mubarak pri nahrávaní svojho záverečného televízneho vystúpenia dvakrát stratil vedomie. Prejav odvysielali v štátnej televízii vo štvrtok večer, po čom sa vydal so svojou rodinou do prímorského letoviska. Podľa provládneho denníka al-Gomhuria sa nachádza v "ťažkom psychickom stave", nie však v kóme, uviedla tlačová agentúra RIA Novosti.

Internetové vydanie nemeckého spravodajského týždenníka Stern však prináša úplne inú tézu. Mubarak už od piatka údajne nie je na egyptskom území. Krajinu opustil na palube lietadla spoločnosti Air Arabia a odletel do emirátu Šardža, ktorý je súčasťou Spojených arabských emirátov. Stern sa odvoláva na viaceré nezávislé zdroje. Na letisku ho údajne očakávala kolóna 19 vozidiel, útočisko mal nájsť v paláci miestneho emíra. Mubarakovi blízki, vrátane manželky, odcestovali rovnakým smerom údajne už v utorok. Keďže stroje spoločnosti Air Arabia bežne lietajú z letoviska Šarm aš-Šajch do spomínaného emirátu, mohol sa transport uskutočniť diskrétne. V SAE však túto informáciu oficiálne dementovali.

Po piatkovej Mubarakovej demisii sa situácia čiastočne upokojila. Najvyššia vojenská rada pozastavila platnosť ústavy a rozpustila parlament. Sľúbila tiež, že po prechodnom období odovzdá správu civilnej vláde. Podľa štátnych médií banky dnes kvôli hrozbám ďalších štrajkov zostali zatvorené. V utorok je štátny sviatok, s otvorením burzy sa namiesto stredy počíta najskôr v nedeľu.

Armáda v dnešnom vyhlásení vyzvala k solidarite a kritizovala štrajky. "Charakterní Egypťania chápu, že tieto štrajky v tejto citlivej dobe vedú k negatívnym výsledkom," povedal podľa agentúry Reuters hovorca armády v štátnej televízii. V nedeľu sa objavili správy, že armáda by štrajky aj protestné zhromaždenia mohla zakázať. Švajčiarsko v piatok zmrazilo účty, ktoré by v jeho bankách mohli patriť Mubarakovi.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu