Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Moslimské bratstvo: Neusilujeme sa o moc v Egypte

Egypťania oslavujú Mubarakov pád
Egypťania oslavujú Mubarakov pád

KÁHIRA - Moslimské bratstvo, ktoré bolo v Egypte za vlády bývalého prezidenta Husního Mubaraka postavené mimo zákona, dnes uviedlo, že sa neusiluje o moc a vyzdvihlo snahu armády odovzdať moc v krajine civilistom.

"Moslimské bratstvo... sa neusiluje o osobné zisky, preto oznamuje, že nebude kandidovať na prezidenta a nebude sa usilovať získať väčšinu v parlamente. Považujeme sa za sluhov slušných ľudí, nie za 'hľadačov moci'. Podporujeme a ceníme si zdravú cestu, na ktorú sa vydala najvyššia vojenská rada, aby pokojne odovzdala moc... vytvorenej civilnej vláde v súlade so želaním národa."

Pád Mubaraka označilo toto najväčšie opozičné zoskupenie v krajine za "historické víťazstvo", v ktorom najviac stratili USA a Izrael.

"Víťazstvo, ktoré priniesla táto revolúcia, je v prvom rade namierené proti Spojeným štátom, ktoré doteraz sponzorovali zvrhnutý režim a chceli ho ako silného spojenca, obhajcu sionistického celku, nepriateľa arabského džihádu a hnutí odporu," uviedlo Moslimské bratstvo vo svojej prvej reakcii na vývoj v Egypte.

Bratstvo odporučilo USA a ďalším západným vládam, aby si "zobrali ponaučenie z víťazstva egyptskej revolúcie a zmenili svoju politiku voči tomuto regiónu."

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes vyzval Egypt, aby usporiadal "slobodné a čestné voľby čo možno najskôr, bez tolerovania chaosu, nestability či provokácií" a aby zabezpečil ústavnú demokraciu.

V Káhire medzičasom dostal podľa vojenských zdrojov domáce väzenie egyptský minister informácií Anás Fakkí, ktorého dnes zadržali na letisku pri pokuse opustiť krajinu bez povolenia.

Televízia dnes informovala, že úrady vyšetrujú obvinenia voči bývalému premiérovi Ahmadovi Nazífovi a bývalému ministrovi vnútra Habíbovi Adlímu, ktorých Mubarak odvolal z funkcie tesne pred svojím piatkovým odstúpením.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu