Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Bilancia indonézskeho zemetrasenia sa zvýšila na vyše 3700 mŕtvych

Zemetrasenie, ktoré tentoraz nespôsobilo cunami, zničilo veľa domov, mostov a cestných komunikácií.
Zemetrasenie, ktoré tentoraz nespôsobilo cunami, zničilo veľa domov, mostov a cestných komunikácií.

JOGJAKARTA - Počet obetí silného zemetrasenia v strednej časti Indonézie sa zvýšil na vyše 3700. Dnes to oznámili záchranári. Pod vplyvom otrasov zeme sa v meste Jogjakarta rúcali domy, hotely a vládne budovy, bolo zničené množstvo ulíc a mostov, prepukla masová hystéria. V meste vypadol elektrický prúd, uzavreté bolo miestne letisko. Zemetrasenie tiež poškodilo cesty vedúce k 25 kilometrov vzdialenému pobrežiu.

Tisíce zúfalých ľudí, ktorí prežili ničivé zemetrasenie v strednej Indonézii, prehľadávali dnes zvyšky zrútených obydlí v nádeji, že nájdu nejaké jedlo alebo odev, aby sa mali do čoho obliecť. Mnohí sú vyčerpaní po tom, čo celú noc strávili vonku v dôsledku katastrofálnych otrasov pôdy, ktoré si podľa najnovšej bilancie vyžiadali viac než 3700 obetí na ľudských životoch.

Indonézske úrady tvrdia, že ide o najrozsiahlejšiu katastrofu od výskytu prívalových vĺn cunami v roku 2004. Epicentrum otrasov s magnitudom 6,2 sa nachádzalo v mori 25 kilometrov juhozápadne od Jogjakarty. Zemetrasenie tentoraz nespôsobilo cunami.

Jogjakarta, starobylé kráľovské mesto, leží neďaleko od sopky Merapi. Podľa vedcov zemetrasenie bolo tektonické a nespôsobil ho vulkán, v dôsledku otrasov sa však mohla zvýšiť aktivita nebezpečnej sopky, v okolí ktorej platí už dlhšie najvyššia pohotovosť pred erupciou.


MZV: Medzi obeťami zemetrasenia na Jáve by nemali byť žiadni Slováci
BRATISLAVA (SITA) - Podľa zatiaľ dostupných informácií, ktorými disponuje rezort zahraničných vecí, by sa medzi obeťami dnešného silného zemetrasenia na indonézskom ostrove Jáva nemali nachádzať žiadni občania Slovenskej republiky. Agentúre SITA to potvrdil hovorca ministerstva Juraj Tomaga. Údajne sa na ostrove v čase zemetrasenia nachádzali dvaja slovenskí občania, avšak tí sú živí a zdraví.


EK vyčlení tri milióny eur na pomoc obetiam zemetrasenia v Indonézii
Európska komisia dnes oznámila, že vyčlení tri milióny eur na pomoc obetiam silného zemetrasenia. "Sme pripravení pomôcť obetiam tejto tragédie a sme si vedomí, že je veľmi dôležité urobiť to čo možno najrýchlejšie," uviedol komisár pre rozvoj a humanitárnu pomoc Louis Michel. Oddelenie pre humanitárnu pomoc (ECHO) pod vedením komisára sa okamžite spojilo s Červeným krížom a ďalšími partnermi s cieľom získať informácie o humanitárnej situácii v regióne. V akcii je aj Monitorovacie a informačné centrum (MIC), ktoré koordinuje aktivity v oblasti civilnej ochrany členských štátov Európskej únie. V ranných hodinách centrum kontaktovalo členské krajiny a informovalo ich o tom, že v prípade potreby budú požiadané o poskytnutie pátracích tímov.

Chronológia zemetrasení v Tichom oceáne za ostatných niekoľko rokov >>

Človek v ohrození a ADRA na POMOC OBETIAM KATASTROFY >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu