Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Väznený ruský magnát Chodorkovskij ide do samotky

Michail Chodorkovskij
Michail Chodorkovskij

MOSKVA - Bývalý ruský magnát Michail Chodorkovskij, ktorého v uplynulých dňoch napadol spoluväzeň a zranil ho na tvári, bude podľa väzenskej správy premiestnený do samoväzby, kde bude mať zaistenú bezpečnosť.

Oznámil to dnes šéf väzenskej správy trestaneckého tábora pri sibírskom Krasnokamensku, kde si Chodorkovskij odpykáva osemročný trest za daňové úniky a privatizačné podvody. Jeho obhajcovia odmietli tvrdenie šéfa väzenskej správy Jurija Kalinina, že premiestnenie Chodorkovského je v záujme jeho ochrany. Uviedli, že je to pokus izolovať bývalého šéfa firmy Jukos, ktorý bol podľa nich odsúdený za to, že použil svoje bohatstvo proti Kremľu. Obvinili väzenskú správu, že útok na ich klienta zinscenovali, aby mali dôvod umiestniť ho na samotku. Prirovnali ho k disidentom sovietskej éry, ktorí boli prenasledovaní aj vo väzení. "Hlavné nebezpečenstvo hrozí Chodorkovskému od úradov a hlavne od väzenskej správy," povedal právnik Jurij Šmidt.

Chodorkovskij podľa obhajcov utrpel pri útoku reznú ranu, ktorú mu museli lekári zošiť niekoľkými stehmi. Spoluväzeň na neho zaútočil v noci, keď spal. Odmietli správy médií, že ich klient útok vyprovokoval sám, tým, že robil sexuálne návrhy mladému spoluväzňovi.

Podľa väzenskej správy utrpel len škrabanec na nose. "Chodorkovskij bol umiestnený do zvláštnej budovy. Izolovali sme ho, kým sa situácia nevysvetlí," povedal hovorca väzenskej správy Alexander Sidorov. Ubezpečil zároveň, že nebude premiestnený do iného tábora. Chodorkovskij, kedysi najbohatší muž Ruska, svoj majetok získal v 90. rokoch, kedy sa stal šéfom Jukosu. Vo väzení je od roku 2003, odsúdený bol minulý rok v máji a v septembri mu bolo zamietnuté odvolanie. Všeobecne sa tvrdí, že za jeho stíhaním stojí Kremeľ, ktorý ho trestá za politické ambície. Prezident Vladimír Putin sa nechal počuť, že každý, kto manipuloval chaotický proces privatizácie v 90. rokoch, v ktorom si hŕstka podnikateľov nahrabala rozprávkové bohatstvo, bude čeliť právnej zodpovednosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu