Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Svadobný sprievod Williama a Kate povedie historickými miestami

Mapka trasy svadobného sprievodu (pod článkom celá) Zobraziť galériu (8)
Mapka trasy svadobného sprievodu (pod článkom celá)

LONDÝN - Aj keď je trasa svadobného sprievodu britského princa Williama a Kate dlhá len dva kilometre, míňa celý rad pamätihodností spojených s históriou krajiny.

Svadobný sprievod Williama a
Zobraziť galériu (8)
1. Westminsterské opátstvo - Miesto svadobného obradu, gotická katedrála svätého Petra, sa nachádza neďaleko Westminsterského paláca. Od čias Viliama Dobyvateľa sa tu až na výnimky korunujú panovníci a vydávala sa tu aj Alžbeta II. Opátstvo patrí k najpamätnejším miestam Británie, založili ho v 11. storočí. Pod najvyššou gotickou klenbou v Británii sa odohral aj pohreb princeznej Diany v roku 1997 a kráľovnej matky v roku 2002. Kapacita miest na sedenie v katedrále je 2000. Pôvodne románske opátstvo nechal Henrich III. Plantagenet prestavať v gotickom štýle. Nachádzajú sa tu náhrobky kráľov a významných osobností britských dejín. Leží tu aj Eduard III. Vyznávač, za ktorého vlády bol v 11. storočia chrám vysvätený. Aristokratov pochovávali v postranných kaplnkách, zatiaľ čo mníchov a ľudí spojených s opátstvom v krížových chodbách. Jedným z nich je aj Geoffrey Chaucer, ktorý býval v opátstve, keď bol v službách panovníka. Ďalších umelcov pochovali v okolí hrobu Chaucera, a tak bolo toto miesto pomenované Roh básnikov. Je tu pochovaných vyše 400 významných osobností, okrem iného Charles Darwin, Isaac Newton, Charles Dickens či Rudyard Kipling.
Svadobný sprievod Williama a
Zobraziť galériu (8)
2. Parlament a Parlamentné námestie - Parlament sídli v prevažne novogotickom Westminsterskom paláci, nachádzajú sa tu ale aj priestory zo storočia jedenásteho. Má jedenásť nádvorí a 1100 miestností patriacich Snemovni lordov a Dolnej snemovni. Okolo paláca sa rozkladá Parlamentné námestie so sochami napríklad Winstona Churchilla, Abrahama Lincolna, Benjamina Disraeliho či Olivera Cromwella. O takmer 770 rokov staršia Westminster Hall (jediná zachovaná časť pôvodnej budovy) bola kedysi sídlom súdnej moci.
Svadobný sprievod Williama a
Zobraziť galériu (8)
3. Whitehall - Takmer kilometer dlhá ulica vedúca od parlamentu až na Trafalgarské námestie. Je vládnym centrom a sídlom dôležitých úradov a inštitúcií. Palác Whitehall, podľa ktorého je pomenovaná, zhorel už v 17. storočí. Svadobčania budú míňať Downing Street, kde sídli premiér, ministerstvo financií a zahraničia aj Banqueting House, kde popravili kráľa Karola I.
Svadobný sprievod Williama a
Zobraziť galériu (8)
4. Horse Guards Parade - Cvičisko kráľovských jazdných stráží. Námestie alebo skôr prehliadkové priestranstvo, okolo ktorého prechádza Whitehall. Kedysi to bolo miesto konania rytierskych turnajov. Dnes sa tu oslavujú napríklad narodeniny kráľovnej. Aj tu stojí veľa sôch, predovšetkým generálov. V čase londýnskej olympiády tu budú ihriská na plážový volejbal.
Svadobný sprievod Williama a
Zobraziť galériu (8)
5. The Mall - Hlavná trieda vedúca z Trafalgarského námestia k Buckinghamskému palácu. Cez nedele a sviatky je tu zakázaná premávka, takže sa stáva obrovskou promenádou. Na jej konci pred Buckinghamským palácom je pamätník kráľovnej Viktórie, ktorá vzhliada na celú promenádu. Juh ulice lemuje park svätého Jakuba (St. James Park). S pretiahnutým jazierkom s cyprusmi a inými nezvyčajnými stromami je najstarším kráľovským parkom. Kedysi bol mokraďou, potom kráľovským poľovným miestom, ale už za Karola II. ho sprístupnili verejnosti a poskytuje aj výhľad na Buckinghamský palác. Na druhej strane ulice sa ku koncu prestiera Green Park a tesne pred ním má v Clarence House londýnske sídlo Williamov otec, princ Charles.
Svadobný sprievod Williama a
Zobraziť galériu (8)
6. Buckinghamský palác - Sídlo kráľovnej aj miesto oficiálnych štátnych ceremónií a udalostí z 18. storočia. Hlavným kráľovským sídlom sa stal až o storočie neskôr za kráľovnej Viktórie, kedy palác dostavovali a zrekonštruovali. Zaberá plochu 12,8 hektára, má 600 izieb a 1000 okien. Je tu 19 oficiálnych komnát pre štátne príležitosti, 52 spální, takmer 80 kúpeľní a stovka kancelárií. Kráľovnina pracovňa je údajne najväčšia na svete. Dvanásť súkromných komnát kráľovnej s výhľadom do záhrady a Green Parku sa nachádza v severnom krídle. Keď je panovník doma, vlaje nad palácom kráľovská štandarda. Štátne recepcie alebo uvádzania do šľachtického stavu sa konajú zvyčajne v tanečnej sále.

Svadobný sprievod Williama a
Zobraziť galériu (8)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu