Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pracovníci vo Fukušime vstúpili do budovy číslo 1

(Zdroj: SITA)

TOKIO - Pracovníci prevádzkovateľskej spoločnosti TEPCO vstúpili dnes skoro ráno miestneho času do reaktorovej budovy číslo 1 v poškodenej jadrovej elektrárni Fukušima-I. Ich úlohou je začať práce na obnovení chladiacich funkcií reaktora po zemetrasení a cunami z 11. marca, informovala televízia NHK.

Po získaní súhlasu vlády pracovníci TEPCO v nedeľu krátko po 20.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) otvorili dvojité dvere na reaktorovej budove. Zamestnanci následne odstránili špeciálnu plachtu na dverách a vstúpili do budovy okolo 04.20 h miestneho času (v nedeľu 20.20 h SELČ). V budove zostali približne 30 minút a pod dohľadom pracovníkov Agentúry pre jadrovú a priemyselnú bezpečnosť merali úroveň žiarenia.
      

Vo štvrtok začal v reaktorovej budove číslo 1 fungovať nový systém filtrovania, ktorý tam nainštalovali minulý týždeň. Do nedele hustota rádioaktívnych látok v reaktorovej budove klesla na úroveň, ktorá umožňuje zamestnancom nosiť celotvárové masky pre prácu v interiéri.
      

Po potvrdení, že vo vnútri reaktorovej budovy je všetko v poriadku, pracovníci skontrolujú potrubie chladiaceho systému a nastavia vodomery, ktoré sa použijú pri plnení ochranného obalu reaktora chladiacou kvapalinou.
      

Spoločnosť TEPCO uviedla, že počas odstraňovania časti vetracieho potrubia a výmeny vzduchu vo vnútri budovy bude robiť všetko pre minimalizovanie úniku rádioaktívnych látok.
      

V elektrárni v súčasnosti pracuje v zmenách približne 800 technikov a inžinierov. Spoločnosť TEPCO v tejto súvislosti oznámila, že jej pracovníci zistili vysokú úroveň rádioaktívneho stroncia v pôde v areáli elektrárne Fukušima-I. Stroncium môže spôsobovať rakovinu a podobne ako vápnik má tendenciu sa po vdýchnutí zhromažďovať v kostiach.
      

Až 570 becquerelov izotopu stroncia 90 na kilogram suchej pôdy bolo nameraných vo vzorkách z troch miest, odobratých 18. apríla do hĺbky päť centimetrov asi 500 metrov od reaktorov číslo 1 a 2. Táto hodnota je asi 130-krát vyššia ako predchádzajúca, nameraná v prefektúre Fukušima pred jadrovou haváriou.
      

Vo vzorkách sa tiež zistilo 4400 becquerelov rádioaktívneho stroncia 89 na kilogram suchej pôdy. Podľa riaditeľa centra pre chemické analýzy súčasné úrovne nepredstavujú riziko pre zdravie pracovníkov elektrárne nosiacich masky, ale sledovanie koncentrácie stroncia v ovzduší je nutné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu