Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pozrite sa, kam idú vaše dane! Takouto sumou každý z nás prispieva na služby štátu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: INESS)

BRATISLAVA - Na služby štátu, teda na oblasti, ktoré pokrývajú peniaze zo štátneho rozpočtu, sa skladáme všetci. Je všeobecne známe, že nejde o žiadne drobné. Tušíte však, koľko tieto služby stoja ročne každého z nás, vrátane detí a dôchodcov? Podržte sa! Je to niečo vyše 8000 eur ročne!

Za posledných desať rokov štát zdražel o neuveriteľných 73 %, pričom celková inflácia za toto obdobie bola iba 14 %  Aj to je dôvod, prečo na každého z nás pripadá štátny dlh takmer 12 000 eur! Pred desiatimi rokmi to bolo necelých 6300 eur a v roku 2010 ešte o 1500 eur na osobu menej. eur.  

Pozrite sa, kam idú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: INESS)

Vďaka pokladničnému bločku, ktorý vytvoril Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS)vidíme kde končia naše dane a v akej výške prispievame na jednotlivé funkcie štátu. Zároveň informuje o schodkovom hospodárení a raste štátneho dlhu, pripadajúceho na jedného občana. Inštitút upozorňuje, že cena jednotlivých služieb má vplyvom prepočtu na jedného občana ilustratívny charakter. Zároveň však umožňuje ľahko si spočítať, o koľko by sa musela zvýšiť daňová záťaž na jedného občana, keby mali byť napríklad starobné dôchodky zvýšené o 10 %.

„Princíp výpočtu spočíva v stanovení podielov jednotlivých výdavkov na celkových výdavkoch štátu a následnom prepočítaní celkových príjmov štátu podľa stanovených podielov. Každá hodnota teda vyjadruje, aká časť našich daní (odvodov, poplatkov, dividend, či príjmov z EÚ fondov) pripadá na konkrétny druh výdavku,“ ozrejmuje INESS. Pri stanovení výdavkov sa odborníci snažili obsiahnuť čo najväčšiu časť verejných výdavkov a predísť dvojitému započítavaniu. Do výdavkov na školstvo započítali aj vlastné príspevky územnej samosprávy, ktoré sa pohybujú rádovo v sto miliónoch Eur. Pri iných položkách, kde nemali dostatok informácií a spresnenie by zásadne nezmenilo relatívne podiely výdavkovej štruktúry, tento postup neaplikovali. V bločku reflektovali aj viaceré zmeny a pridali niektoré položky.

 

Služby štátu stoja každého občana už cez 8000 eur ročne, vrátane detí a dôchodcov. Za posledných 10 rokov štát zdražel o...

Posted by INESS on Tuesday, October 11, 2022

Služby štátu nás stoja stále viac, za 10 rokov takmer o polovicu

Napríklad roku 2011 každého z nás vyšli služby štátu na 4290 eur, vlani to bolo už takmer 7300 eur. Kým v roku 2011 pripadal na hlavu štátny dlh vo výške 6166 eur, minulý rok to bolo 11 220 eur. V tomto roku nás vychádzajú služby štátu už na vyše 8000 eur.

Pozrite sa, kam idú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: INESS/koláž)

Najvyššími položkami sú starobné dôchodky a zdravotná starostlivosť. Kým však v roku 2011 sme na dôchodky prispievali sumou 747 eur, tento rok je to už 1246 eur a na zdravotnú starostlivosť je to o vyše 430 eur viac, z 555 eur na 988 eur. V položke Iné sú započítané všetky výdavky, ktoré nie sú na bločkoch uvedené individuálne, preto je suma vyššia.

Zistite, koľko platíte štátu vy

Ak vás zaujíma, koľko platíte štátu vy a aká suma vám po zaplatení všetkých daní a odvodov zostane, INESS pripravil Daňovú kalkulačku, vďaka ktorej to zistíte.

Viac o téme: DaneINESSPokladničný bloček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu