Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Smer chce, aby EK riešila vládu pre porušovanie ľudských práv a princípov právneho štátu

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Smer-SD sa obracia na Európsku komisiu (EK), chce, aby začala konať voči slovenskej vláde pre porušovanie ľudských práv (ĽP) a narúšanie princípov právneho štátu. Odvoláva sa na základy existencie Európskej únie. Informoval o tom šéf strany Robert Fico na pondelkovej tlačovej konferencii, na ktorú nepozval slovenské, iba české médiá.

Situáciu na Slovensku označil za memento toho, čo sa môže stať, keď sa k moci dostanú "nevzdelaní, neskúsení ľudia, často s pochybnou minulosťou". "Očakávame, že Európska komisia sa bude neudržateľnou situáciou na Slovensku zaoberať. Vychádzame z toho, že ak EK zaujíma obyčajný legislatívny proces v Maďarsku alebo Poľsku, tak ju musia zaujímať prípady zatvárania nevinných ľudí z čisto politických dôvodov. Preto v mene Smeru-SD vyzývam EK, aby začala konať proti vláde SR za to, že rozvracia právny štát a porušuje ľudské práva, čo sú základné hodnoty fungovania EÚ," uviedol Fico.

Trvá na tom, že viaceré kauzy boli zmanipulované

Šéf Smeru-SD opätovne hovorí o závažnosti situácie v bezpečnostných zložkách. Trvá na tom, že vyšetrovania viacerých káuz boli manipulované. Odmieta politizáciu procesov vyšetrovania v "živých veciach" zo strany Smeru-SD. Podotkol, že ide o viacerých bývalých nominantov jeho vlád, ktorí podľa neho robili svoju prácu dobre. Dodal, že strana Smer-SD musí upozorňovať na rozvrat právneho štátu na Slovensku.

Argumentoval správou Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorá hovorí o podozreniach z manipulovania vyšetrovaní káuz, ako aj uznesením o vznesení obvinenia voči nedávno zadržaným vyšetrovateľom Národnej kriminálne agentúry (NAKA). Hovorí, že toto nestojí na výmysloch a indíciách, ale že boli obvinení na základe legálneho odpočúvania. Obsah ich rozhovorov podľa Fica dokazuje, že vyšetrovatelia chceli zlikvidovať policajnú inšpekciu, aby ich nestíhala.

Viac o téme: Robert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu