Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Spolupráca a spájanie síl sú jediná cesta pre napredovanie vysokého školstva, tvrdí Čaputová

Na snímke novovymenovaný rektor Akadémie umení v Banskej Bystrici Michal Murin počas vymenovania rektorov vysokých škôl prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou (vpravo) Zobraziť galériu (4)
Na snímke novovymenovaný rektor Akadémie umení v Banskej Bystrici Michal Murin počas vymenovania rektorov vysokých škôl prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou (vpravo) (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Spoluprácu a spájanie považuje prezidentka Zuzana Čaputová za jedinú nádejnú a produktívnu cestu, vďaka ktorej môže vysoké školstvo na Slovensku napredovať. Povedala to vo svojom dnešnom prejave pri vymenovaní rektorov vysokých škôl. Za rektora Technickej univerzity vo Zvolene vymenovala Rudolfa Kropila a za rektora Akadémie umení v Banskej Bystrici Michala Murina.

„Spoluprácu a spájanie síl, aj vo vedecko-výskumnej oblasti, považujem za jedinú nádejnú a produktívnu cestu, vďaka ktorej môžeme rýchlejšie napredovať,“ povedala prezidentka s tým, že bude rada, ak ju pri ďalšom stretnutí rektori potešia správou, že k trom centrám excelentnosti a dvom špičkovým vedeckým tímom, ktoré už na univerzite majú, pribudli ďalšie.

Čaputová pri menovaní rektorov zdôraznila aj úlohu umenia v spoločnosti, ktorá je často náročnejšie merateľná ako vedecký výskum. „Umelecká tvorba je však rovnakým prejavom kreativity akou je tvorivosť vo vedecko-výskumnej oblasti. Časy, kedy medzi jednotlivými druhmi tvorivej činnosti boli neprekonateľné bariéry, sú už za nami a špičkový tvorivý výkon v sebe obsahuje mnohé znaky umenia,“ vysvetlila. Podľa nej je dôležité, aby hlavným hodnotiacim kritériom bola kvalita a nie kvantita.

Na snímke zľava znovuvymenovaný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

„Vaše univerzity vo svojich štatútoch uvádzajú, že ich poslaním je rozvíjať harmonickú osobnosť, vedomosti, múdrosť, dobro a tvorivosť v človeku, prispievať k rozvoju vzdelanosti, vedy, kultúry a zdravia pre blaho celej spoločnosti. Želám vám, aby sa poslanie, ktoré ste si definovali v štatúte, darilo v plnej miere napĺňať,“ dodala na záver.

Rudolf Kropil je profesorom v odbore aplikovaná zoológia a gestorom ekologických a zoologických predmetov. Vo svojej vedeckovýskumnej činnosti sa špecializuje na riešenie problematiky trvalo udržateľného rozvoja, aplikovanej zoológie a ekológie lesa v prepojení na ďalšie ekonomické, lesnícke, ekologické a environmentálne disciplíny. Je autorom a spoluautorom viac ako sto vedeckých a odborných prác. Je tiež prezidentom Slovenskej rektorskej konferencie.

Na snímke zľava znovuvymenovaný rektor Technickej univerzity vo Zvolene Rudolf Kropil a novovymenovaný rektor Akadémie umení v Banskej Bystrici Michal Murin
Zobraziť galériu (4)
Na snímke zľava znovuvymenovaný rektor Technickej univerzity vo Zvolene Rudolf Kropil a novovymenovaný rektor Akadémie umení v Banskej Bystrici Michal Murin  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Profesor Michal Murin je výtvarný umelec, tvorca inštalácií, objektov, venuje sa zvuku, novým médiám a konceptuálnemu umeniu. Od roku 2004 je aj vysokoškolský pedagóg. Jeho tvorba je reflektovaná vo viacerých zahraničných a domácich publikáciách, katalógoch a časopisoch a jeho publikačná činnosť zahŕňa viac ako 150 odborných textov v medzinárodných aj domácich odborných publikáciách a periodikách. Za profesora bol vymenovaný v roku 2019.

Viac o téme: VymenovanieRektoriZuzana ČaputováMichal MurinRudolf Kropil
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu