Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Príde primátor Vallo o ročný plat kvôli vystupovaniu v reklame? Jeho poslanec tvrdí, padni komu padni

Matúš Vallo
Matúš Vallo (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Primátor Bratislavy Matúš Vallo má problém. Hrozí, že príde o svoj ročný plat, čo je okolo 70-tisíc eur. Dôvodom je jeho vystupovanie v reklamnom videu, v ktorom podporil neziskovú organizáciu Človek v ohrození. Problémom sa má najbližšie dni zaoberať komisia na ochranu verejného záujmu a následne mestské zastupiteľstvo, ktoré rozhodne o jeho treste.

Komisia, ktorá sa porušením zákona bude zaoberať, má deväť členov. Väčšinu však nemá poslanecký klub primátora Valla, ktorého pred voľbami podporovalo PS/Spolu. "Bol som informovaný tajomníčkou komisie, že takýto podnet prišiel a budeme sa ním zaoberať," povedal pre Topky.sk šéf komisie a mestský poslanec Milan Vetrák (zaradený v klube Team Vallo).

Podľa jeho názoru ide o charitatívnu reklamu, ktorá je však tiež reklamou. Kľúčovým bude posúdenie, či je účasť primátora v takejto reklame vo verejnom záujme alebo osobnom záujme. Z dostupných informácií, ktoré má, sa Milan Vetrák prikláňa k názoru, že podnet je opodstatnený a bude ho treba riadne prešetriť. A ak sa porušenie ústavného zákona potvrdí, treba sa podľa Vetráka riadiť sa princípom "padni, komu padni" 

Proti peňažnému trestu sa však bráni samotný primátor, ktorý argumentuje, že neporušil žiaden zákon a neprispel ku komerčnej reklame. Cez svojho hovorcu Petra Bublu odkázal, že s dobrým úmyslom podporil charitatívnu činnosť bez dosahovania zisku. "Zároveň zastávame názor, že podporou takéhoto videa ako verejný funkcionár prispieva k realizácii verejného záujmu podľa čl. 3 ods. 2 ústavného zákona, keďže charitatívna činnosť ako všeobecne prospešná služba prináša prospech všetkým občanom. Navyše celý príjem z tejto charitatívnej akcie má byť použitý na zabezpečovanie prospešných služieb Človekom v ohrození." reagoval Bubla. Aj na základe týchto tvrdení nevidia žiadny dôvod na začatie konania pre porušenie zákona.

A na záver odpovede hovorca píše, že podnet podal na seba samotný primátor. Argumentuje tým, aby sa "predišlo akýmkoľvek pochybnostiam". V každom prípade Milan Vetrák nám potvrdil, že podnetom sa zaoberať určite budú a ako komisia zaujmú stanovisko. O porušení zákona a o treste rozhodne mestské zastupiteľstvo. Ak by rozhodlo o peňažnom treste, primátor Vallo celý prvý rok pracoval pre hlavné mesto zadarmo.

Keďže od nového roka 2020 spadajú primátori miest do právomoci Výboru pre nezlučiteľnosť funkcií NR SR, nedá sa vylúčiť, že podnet na porušenie ústavného zákona bratislavským primátorom bude zaslaný aj tomuto výboru, ktorý sa ním môže zaoberať a priamo rozhodnúť. To sa môže stať aj skôr, ako prijme rozhodnutie v tejto veci bratislavské zastupiteľstvo.

Viac o téme: Pokuta Matúš Vallo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu