Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOĽBY 2020 Koalícia podáva návrh na konanie voči Richterovi za zneužívanie letákov na volebnú kampaň

Ján Richter
Ján Richter (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Koalícia strán Progresívne Slovensko/Spolu – občianska demokracia (PS/Spolu) podáva návrh na konanie voči ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer-SD) za zneužívanie letákov na volebnú kampaň Smeru-SD. Informovala o tom hovorkyňa koalície Silvia Hudáčková.

Transparency International Slovensko (TIS) 16. decembra minulého roku obvinila ministerstvo práce, že pomáha Smeru-SD s politickou kampaňou tým, že vytlačili a rozposlali vyše dva milióny letákov „Pomáhame ľuďom“. Leták je podľa organizácie skôr propagáciou Richtera a jeho ministerstva ako informačným dokumentom.

Richter v reakcii uviedol, že išlo iba o informovanie občanov, pretože na konci kalendárneho roka prešlo viacero poslaneckých návrhov, ktoré menia viaceré pravidlá. „Napriek kritike médií a mimovládnych organizácii si minister Richter svoje pochybenie nepriznal a prípad navyše kryl aj jeho stranícky kolega a predseda vlády Peter Pellegrini,“ vyhlásila hovorkyňa koalície.

Ak má podľa PS/Spolu skutočne platiť vláda zákona, potom ani kandidát Smeru nemôže bezprecedentne porušovať základné volebné pravidlá. Toto konanie by podľa nich mali prešetriť tak Výbor pre nezlučiteľnosť funkcii NR SR, ako aj Ministerstvo vnútra SR, ktoré sú povinné konať.

„Dnes preto podávame prostredníctvom Pavla Nechalu a Jozefa Mihála na tieto inštitúcie kvalifikované podnety. Zákon o volebnej kampani totiž zakazuje činnosť iných subjektov na podporu alebo v neprospech politických strán a kandidátov v čase ustanovenom na volebnú kampaň,“ uzavrela Hudáčková.

Viac o téme: KoalíciaSmer-SDVoľbyJán RichterSpoluProgresívne SlovenskoParlamentné voľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu